Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

Ο Ακιντζί έφυγε από τις συνομιλίες αλλά ο Τσαβούσογλου καλεί τον... Αναστασιάδη να επιστρέψει!
ΟΗΕ: Ο Ακιντζί θεώρησε σωστό να αποχωρήσει
Συνεχίζεται η κρίση με αφορμή το ενωτικό ψήφισμα

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως όπως και προηγουμένως το πρόβλημα πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά
Παρά το ότι αυτός που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ....ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί (κάτι που επιβεβαίωσαν  και τα Ηνωμένα Έθνη) ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου… καλεί τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει διαπραγματεύσεις θα επιστρέψει στο τραπέζι, προσθέτοντας πως η κρίση ξεκίνησε με απόφαση της πρότασης της κυπριακής Βουλής που αφορά την «Ένωση» και όχι σήμερα.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως όπως και προηγουμένως το πρόβλημα πηγάζει από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δείχνει την άποψή της για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία στο νησί. Επιπλέον η απόφαση την οποία έλαβε η ελληνοκυπριακή Βουλή για την ‘ένωση’ είναι μια απαράδεκτη απόφαση για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως «αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι, ξεκίνησε με την αποδοχή αυτής της απόφασης από τη Βουλή».

«Ακόμη συζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα» ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δηλαδή δεν εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους και από την άλλη δεν χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις και η ασφάλεια της Τουρκίας. Εσείς από την μια θέλετε ένωση και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις τις Τουρκίας. Με αυτές τις προσεγγίσεις, αποκαλύφθηκε η πραγματική τους πρόθεση. Έδειξαν οι ίδιοι πόσο δίκαιο είχε η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Εμείς μέχρι σήμερα τηρήσαμε πάντοτε εποικοδομητική στάση. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε και τι δεν θέλουμε. Το καταθέτουμε καθαρά στις συναντήσεις ως ένα κράτος που εμπιστεύεται τον εαυτό του χωρίς καπρίτσια και χωρίς κόμπλεξ, ως ισχυρό κράτος. Την ίδια στάση βλέπουμε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει. Μέσα σε αυτά η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχωρεί από το τραπέζι. Αν θέλουν διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι και εάν δεν θέλουν οι ίδιοι ξέρουν. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει».


Παραδοχή από τον ειδικό απεσταλμένο
ΟΗΕ: Ο Ακιντζί θεώρησε σωστό να αποχωρήσει
Η συνάντηση εξελίχθηκε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τόνισε Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, παραδέχτηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από τη συνάντηση του το απόγευμα με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί, όπως είπε, όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολο απ` ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν και πώς να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

«Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα να κάνει, ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ (στα κατεχόμενα), κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών.

Μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις από τον κ. Έιντε η κυβέρνηση της Λευκωσίας έκρινε πως ήταν ικανοποιητικές ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου