Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

«Η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα με την άφιξη των θεσμών»




Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί να περιμένεις να γίνει καλύτερη

Στο Eurogroup της Δευτέρας ενδέχεται να αποφασιστεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα είπε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.... στις Βρυξέλλες. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, η εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση πως από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα οι συζητήσεις θα εξελιχθούν αρκετά γρήγορα, ενώ πρόσθεσε πως αποκλείει το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Εurogroup αφού δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Κατά την άποψή του η πολιτική επικύρωση θα μπορούσε να γίνει στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου ή στο επόμενο στις 7 Απριλίου. Πρόσθεσε, όμως, ότι όσο νωρίτερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο γιατί δεν είναι σαν το κρασί όπου ο χρόνος το κάνει καλύτερο.

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως στην παρούσα διαπραγμάτευση συζητούνται το δημοσιονομικό και τα εργασιακά. Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα επανέλαβε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών σχετικά με το αν χρειάζονται προληπτικά μέτρα ή όχι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ διαβεβαίωσε, όπως και χθες ο Πόουλ Τόμσεν, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του, αν αυτές αποδειχθούν πιο δυσοίωνες σε σχέση με την πραγματικότητα, πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, διαπίστωσε περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, τα οποία σχετίζονται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

«Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος περιέγραψε τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ως «χάσμα».

Σε ερώτηση σχετικά με το προσεχές Eurogroup, ο αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι προδιαγράφεται σύντομο, αφού, κατά την άποψή του η συμφωνία θα επιτευχθεί σε επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πιθανότατα, εντός του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου