Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

Ψίθυροι οργής στη ΝΔ πίσω από την πλάτη του ζεύγους Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα της Μαρέβας




Υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων για τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβας, τελούν στη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα προσμετρούν ....την πολιτική ζημία από τον θόρυβο που έχει προκληθεί. Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν μέχρι τώρα την υπόθεση, ενώ είναι διάχυτος και στις επίσημες ανακοινώσεις.

Αντί να απαντήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από τη Νέα Δημοκρατία έκαναν λόγο για «πληρωμένα πιστόλια του Μεγάρου Μαξίμου» που «βυθίζουν την πολιτική ζωή στον βούρκο» αλλά και για «χυδαία υπονοούμενα για την προσωπική ζωή» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τίποτα όμως επί της ουσίας, λέξη για την ταμπακιέρα. Ασαφής σε αρκετά σημεία ήταν η απάντηση –μέσω δικηγόρου– της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας, ενώ υπήρχαν και αρκετές αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε δηλώσει δημόσια εκείνος. Μεταξύ άλλων, αναφέρει στη γραπτή δήλωσή της ότι έμειναν χωρισμένοι (αρχικά σε διάσταση, στη συνέχεια με διαζύγιο) για οκτώ ολόκληρα χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2014. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του τον Οκτώβριο του 2015 ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι έζησαν χωριστά για πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά –ενδεχομένως και υποψίες– είναι το ότι στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 30 Ιουνίου του 2006 στη Βουλή ανέφερε ότι βρισκόταν ήδη σε διάσταση. Λίγες ημέρες αργότερα η σύζυγός του εμφανίζεται να αγοράζει το ιστορικό σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, μεγάλης αξίας, όπως εκτιμούν οι ειδήμονες περί τα κτηματομεσιτικά. Τόσο η επίσημη Νέα Δημοκρατία όσο και η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη δεν έδειξαν πρόθυμοι να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία προκειμένου να αντικρούσουν τους επικριτές τους και να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη.

Στο εσωτερικό της παράταξης επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που είναι πιθανό να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση στην πορεία προς τις εκλογές. Παράλληλα, αρκετά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ασκούν κριτική στη διαχείριση του ζητήματος από πλευράς ηγεσίας.

Έχει κι άλλα αδήλωτα ακίνητα;

Η άρνηση της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβας, να δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ταυτόχρονα τροφοδοτεί τα σενάρια ως προς το ακριβές μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων της. Ενισχύει δε και την καχυποψία της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, που αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει να κρύψει για να αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία. Καχυποψία που είναι φυσικό να αγγίζει τον σύζυγό της Κυρ. Μητσοτάκη, που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει σημαία του τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική. Την ίδια στιγμή, σε πολιτικά, δημοσιογραφικά και άλλα γραφεία οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τη Μαρέβα, εκτός από το σπίτι στο Παρίσι, να έχει στην κατοχή της αρκετά ακόμη ακίνητα (κάποιες φήμες αναφέρουν στη Βιέννη), μετοχές σε εταιρείες, ενώ κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες για ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Σε μια από αυτές φέρεται να συνεργάστηκε με τον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ Στ. Παπασταύρου.

Ορισμένοι ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν την έως τώρα τουλάχιστον άρνησης της Μαρέβας να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων στη δυσκολία που έχει στο να δικαιολογήσει τον τρόπο (και κυρίως το κόστος) απόκτησής τους. Να περιγράψει με σαφήνεια και ντοκουμέντα από πού προήλθαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι αλλά και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της. «Αν δεν έχει τίποτα να φοβάται, ας δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα κι ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματά του», υπογραμμίζουν.

Όσο για την απόφασή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη, από κάποιους ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μπει φρένο στη σεναριολογία και σε ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις.

ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου