Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2017

Τον προσωρινό περιορισμό του εποικισμού ζήτησε από τον Νετανιάχου ο Τραμπ-Το φιλί στη Μελάνια και οι αγκαλιέςΟ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ


Τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15/2 (ώρα Ελλάδας) ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ....
Ντόναλντ Τραμπ.

Το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν καλό, κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες του Associated Press.

O Νετανιάχου αναμένεται να θέσει στον Τραμπ όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην Μέση Ανατολή: Από την κρίση στην Συρία και τα πυρηνικά του Ιράν, μέχρι τις εξελίξεις στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε "πολύ άδικη" την μεταχείριση των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου είναι ο τέταρτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ, Τραμπ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο, ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, τονίζοντας παράλληλα ότι «η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», τόνισε ο Τραμπ.

«Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα.

Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Θα ήθελα να σας δω να κάνετε πίσω στους οικισμούς για λίγο», είπε ο Τραμπ στον Νετανιάχου, σχετικά με τον εποικισμό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός ηγέτης επέμεινε ότι οι οικισμοί δεν ήταν «ο πυρήνας της διαμάχης» και απέφυγε να δεσμευτεί για τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τις εκκλήσεις του Νετανιάχου για αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους ως εβραϊκό κράτος και την παύση της υποκίνησης του πολέμου εναντίον των ισραηλινών.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στους «χαρακτηρισμούς».

«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με χαρακτηρισμούς, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως:

«Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη.

Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου