Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2017

Χαραμάδα για διέξοδο στη Συρία...

 

Με ενός λεπτού σιγή ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Συρία στη Γενεύη, με τη χλομή ελπίδα ότι θα...

δοθεί τέλος σε έναν εμφύλιο -και όχι μόνο- πόλεμο, που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης προσέρχονται στις συνομιλίες με δυσπιστία -τουλάχιστον- ως προς τις προθέσεις η μία της άλλης, ενώ είναι εν ισχύι μια εύθραυστη εκεχειρία.

Δέκα μήνες μετά την κατάρρευση του τρίτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης, πραγματοποιήθηκε μια τελετή στην οποία ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μαζί με μια ομάδα γυναικών από τη Συρία κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Σκοπό είχε, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, να στείλει το μήνυμα της «ελπίδας για τους αιχμαλώτους, τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους του πολέμου», εξήγησε.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών θα τεθεί ξανά και ξανά το θέμα των ανθρώπων αυτών.

«Υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες μητέρες, σύζυγοι, κόρες που ελπίζουν ότι τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», είπε.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συναντήθηκε πρώτα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, υπό τον Μπασάρ Αλ-Τζαφάρι, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, Νασρ Χαρίρι.

Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όταν ξεκίνησαν οι αφίξεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Μήνυμα Πούτιν

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχεί μια πολιτική λύση για τη Συρία και να δοθεί τέλος στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο.

Υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Όπως τόνισε, η συμβολή της Ρωσίας ήταν μεγάλη για φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, τόσο με τη συμβολή των ρωσικών δυνάμεων σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και με την προετοιμασία των συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν, για τις οποίες είπε ότι ήταν το έναυσμα για να φτάσουμε στη Γενεύη...

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου