Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2017

«Ναι» από Καραμανλή στην διεύρυνση, αλλά «όχι» στους σημιτικούς


 

ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ "" ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ"" ΜΠΛΟΚ!!!

Δύο τάσεις διαµορφώνονται στο εσωτερικό της Ν.∆. µε φόντο τις κινήσεις της ηγετικής οµάδας για τη διεύρυνση του κόµµατος προς το Κέντρο, τόσο σε επίπεδο πολιτικών στελεχών ...όσο και κοινωνίας. Ως γνωστόν, το εν λόγω εγχείρηµα βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε τη χάραξη της «γαλάζιας» στρατηγικής να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση µε τη στόχευση για ανάδειξη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ως του πολυσυλλεκτικού πόλου, που συσπειρώνει γύρω του το σύνολο των µεταρρυθµιστικών και υπεύθυνων δυνάµεων της χώρας.

Αν και, όπως διαµηνύει η Πειραιώς, πρώτο και βασικό µέληµα είναι η περαιτέρω προσέγγιση µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι της εκλογικής δεξαµενής του Κέντρου (που συνιστά παραδοσιακά καταλυτικό παράγοντα για το αποτέλεσµα της κάλπης), είναι κοινή παραδοχή στον στενό «µητσοτακικό» πυρήνα ότι τα ανοίγµατα οφείλουν να σηµατοδοτούνται και από συγκεκριµένα πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούµενο διάστηµα εντάχθηκαν στη Ν.∆. (µε χρονολογική σειρά) ο µέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, Γιάννης Καλλιάνος, σύσσωµη σχεδόν η «∆ράση» του Θοδωρή Σκυλακάκη και εσχάτως ο ανεξάρτητος βουλευτής του Ποταµιού, Ιάσων Φωτήλας. Ωστόσο, οι προσχωρήσεις αυτές δεν έτυχαν της ίδιας αποδοχής από το σύνολο του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναµικού, καθώς υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά µε το κατά πόσο τα ονόµατα αυτά εξυπηρετούν το µήνυµα που επιχειρεί να περάσει η ηγετική οµάδα.

«Τι αλλάζουν τα στελέχη αυτά στην εικόνα του κόµµατος; Οι διευρύνσεις χρειάζονται πιο ηχηρές µεταγραφές», λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκείνοι που µέχρι και σήµερα βλέπουν µε προβληµατισµό τις σχετικές ζυµώσεις. Ιδιαίτερα, δε, στην περίπτωση του κ. Σκυλακάκη, οι εν λόγω κύκλοι έκαναν λόγο ακόµη και για… βούτυρο στο ψωµί του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να βάλει στη Ν.∆. του κ. Μητσοτάκη την ταµπέλα του νεοφιλελευθερισµού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

«Ολοι όσοι ασπάζονται τις απόψεις µας χωράνε στην παράταξη. Ο Κυριάκος είπε από την πρώτη στιγµή πως θα ανοίξουµε τις πόρτες. Τέρµα οι παρεούλες και οι υποοµάδες. Οσοι αντιµάχονται σταθερά τον λαϊκισµό και αναγνωρίζουν την ανάγκη υιοθέτησης µιας σοβαρής µεταρρυθµιστικής πολιτικής για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι απολύτως καλοδεχούµενοι», απαντούν οι συνοµιλητές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη. «Από κει και πέρα, θα υπάρξει και συνέχεια. ∆εν θα µείνουµε εκεί, οι συζητήσεις συνεχίζονται», προσθέτουν, αποτυπώνοντας το στίγµα της Πειραιώς και προετοιµάζοντας το έδαφος για νέες πιθανές προσχωρήσεις. Πιο προβληµατισµένοι για τις κινήσεις του στενού «µητσοτακικού» πυρήνα στο µέτωπο της διεύρυνσης εµφανίζονται οι εκπρόσωποι της «καραµανλικής» πτέρυγας, που θεωρούν ότι µε τον τρόπο αυτό η Ν.∆. εγκλωβίζεται σε µια «ανούσια», όπως λένε, διελκυστίνδα µε τους υπόλοιπους σχηµατισµούς που διεκδικούν µερίδιο από την πίτα του πολιτικού Κέντρου, καθώς τα πρόσωπα που αποτελούν «µήλον της Εριδος» κάθε άλλο παρά µπορούν να εξυπηρετήσουν τα κοινωνικά ανοίγµατα του κόµµατος. «Ο Καραµανλής είχε µιλήσει πρώτος για µεσαίο χώρο, αλλά είχε δώσει τελείως διαφορετική έννοια. ∆εν πήγε να πάρει κανέναν που αµφιταλαντευόταν µεταξύ της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ», τονίζουν στελέχη µε έντονες αναφορές στο σύστηµα του πρώην πρωθυπουργού.

ANTIΔΡΑΣΕΙΣ

Οπως λένε οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, οι αντιδράσεις των «καραµανλικών» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα µήνυµα, προκειµένου να µην προχωρήσει επ’ ουδενί οποιαδήποτε -προεκλογική ή µετεκλογική, δεδοµένης της εξαγγελίας Μητσοτάκη περί πολυσυλλεκτικού κυβερνητικού σχήµατος που θα προκύψει µετά την εκλογική νίκη της Ν.∆., ανεξαρτήτως αυτοδυναµίαςσυζήτηση µε τα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, που εδώ και µερικές εβδοµάδες ανακοίνωσαν τη σύσταση νέου φορέα. Ο λόγος βεβαίως κυρίως για την Αννα ∆ιαµαντοπούλου (που εξακολουθεί να έχει αρκετές συµπάθειες στους κόλπους των «γαλάζιων» θιασωτών της διεύρυνσης προς το Κέντρο), η οποία εσχάτως ένωσε τις δυνάµεις της µε πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.ά.

«Ολοι αυτοί έχουν στηρίξει µια οµάδα που έπαιξε πολύ άσχηµο παιχνίδι στις πλάτες της παράταξης. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι θα είναι πάντα απέναντί µας», υπενθυµίζουν ορισµένοι από τους πλέον τακτικούς συνοµιλητές του κ. Καραµανλή. Φυσικά, οι απόψεις αυτές, που εκφράζονται από βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαµάνης ή ο Γιώργος Βλάχος, καθώς και από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊµαράκη, περιορίζονται στη σφαίρα των… προσωπικών σκέψεων και των κατ’ ιδίαν συνοµιλιών, αφού κανείς δεν είναι διατεθειµένος να αµφισβητήσει τις κεντρικές αποφάσεις, πολλώ γε µάλλον από τη στιγµή που ο ίδιος ο Κώστας Καραµανλής έχει ζητήσει προς πάσα κατεύθυνση την απόλυτη στήριξη του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Άγχος για τους εν δυνάμει εσωκομματικούς αντιπάλους Εµπειροι κοµµατικοί παράγοντες της Ν.∆., δίνοντας την παράµετρο της αναζωπύρωσης της εστίας έντασης από τους «καραµανλικούς» (έστω και σε ελεγχόµενο βαθµό), αποδίδουν αυτή τη µουρµούρα στην πρόσφατη παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή στην εκδήλωση για τη δηµοσιοποίηση της µελέτης υπό τον τίτλο «The Greek Political Economy: 2000-2015», που επί της ουσίας δικαιώνει τις «καραµανλικές» απόψεις για το πώς έφθασε η Ελλάδα στο χείλος του γκρεµού, επικρίνοντας ταυτόχρονα τους χειρισµούς των κυβερνήσεων Σηµίτη. «Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα στελέχη θα ήθελαν η Ν.∆. να βροντοφωνάζει τέτοιου είδους θέσεις και να διαχωρίζεται ακόµη πιο φανατικά από όσους κατηγορούσαν τον Καραµανλή. Από κει και πέρα, δεν θα µπορούσαν να έχουν κανένα σοβαρό θέµα µε τη στρατηγική της Πειραιώς», τονίζουν οι παροικούντες την «καραµανλική» Ιερουσαλήµ.
Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί πως, πέραν των προαναφερθέντων, υπάρχει και µια οµάδα βουλευτών και πολιτευτών της Ν.∆. που επίσης βλέπουν µε ανησυχία τα ανοίγµατα του κόµµατος σε πολιτικά στελέχη εκτός «γαλάζιου» στρατοπέδου (ακόµη και µέσω του Μητρώου Στελεχών, από το οποίο προωθούνται οι νέοι εν δυνάµει υποψήφιοι βουλευτές), καθώς θεωρούν τα ονόµατα που εµφανίζονται στο προσκήνιο µέσω των αντίστοιχων διεργασιών ως µελλοντικούς εσωκοµµατικούς ανταγωνιστές. Στην Πειραιώς έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σχετική γκρίνια, διαµηνύοντας αφενός πως το… ποτάµι της ανανέωσης που «εξήγγειλε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι δυνατόν να γυρίσει πίσω και ξεκαθαρίζοντας, αφετέρου, µέσω… ειδικού κοµµατικού «µασάζ» στις κοµµατικές οργανώσεις ανά την περιφέρεια, πως «κανείς δεν περισσεύει στη µάχη».


parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου