Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2017

Σήμερα η παγκόσμια μέρα κατά του Παιδικού ΚαρκίνουΠάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί...
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης ...
για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα.
Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.


Πώς και γιατί ξεκινάει το πρώτο παθολογικό (καρκινικό) κύτταρο; Γιατί εμφανίζεται στο συγκεκριμένο παιδί; Στις ερωτήσεις αυτές οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι στα περισσότερα παιδιά δεν είναι κληρονομική ασθένεια, δηλαδή δεν μεταφέρεται από τον γονιό (ή τους παππούδες) στο παιδί, ούτε μεταδοτική, δηλαδή δεν μεταδίδεται από κάποιον πάσχοντα στο παιδί. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερες από 5%) έχει σαφώς αποδειχθεί η συμμετοχή κληρονομικότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον παιδικό καρκίνο έξι φορείς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συστηματικά και αποτελεσματικά στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι της υγείας, που αφορά μια δύσκολη νόσο που πλήττει παιδιά, ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν από τους αρμόδιους να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα μετά τη διάγνωση της νόσου.
Πρόκειται για τους εξής φορείς: Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP), Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), Διεθνής Οργανισμός για τον Παιδικό Καρκίνο (CCI), ΦΛΟΓΑ -Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια (ιδρυτικό μέλος του CCI), ΛΑΜΨΗ- Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας και ΚΥΤΤΑΡΟ - Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.
Σύμφωνα με τους έξι φορείς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:

- στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και

- στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τους γονείς των μικρών ασθενών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους, ενώ οι ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται σημαντικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.
Οι περισσότερες μάχες κατά του παιδικού καρκίνου μπορούν πλέον να κερδηθούν.

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και βεβαιότητας ότι οι περισσότερες μάχες μπορούν πλέον να κερδηθούν, στέλνει η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/simera-pagkosmia-mera-kata-tou-pedikou-karkinou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου