Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

Milo Yiannopoulos: Το πιο επικίνδυνο τρολ του Τραμπ είναι Έλληνας





Χωρίς κανέναν φραγμό και χωρίς έλεος για οποιονδήποτε, ο απρόβλεπτος και εκκεντρικός, ελληνικής καταγωγής, 33χρονος Milo έχει ως στόχο να γίνει ο σκοτεινός πρίγκιπας του τρολαρίσματος υπέρ του νέου Αμερικανού προέδρου....
Μέγιστο τίτλο τιμής θεωρεί ο Milo Yiannopoulos τον χαρακτηρισμό του ως «ο πιο μισητός δεξιός αρθρογράφος» σήμερα στις ΗΠΑ - αν όχι στον κόσμο. Ο 33χρονος, ελληνικής καταγωγής, Βρετανοεβραίος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος αλλά και ρατσιστής, αλλιώς η πυρηνική κεφαλή ανάμεσα στα «τρολ του Τραμπ», είναι μια προσωπικότητα που ξαναγράφει από την αρχή τον ορισμό της έννοιας «αμφιλεγόμενος».

Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο νέος πλανητάρχης για εκείνον, ο Milo Yiannopoulos έβαψε τα μαλλιά του πλατινέ, ώστε ακόμη και εμφανισιακά να θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ιδεολογικό και πολιτικό «μπαμπάκα» του, όπως αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Washington Post», υποστήριζαν ότι ο Milo θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του νέου προέδρου - με τη διευκρίνιση όμως ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν «μόνο εάν ο Τραμπ ήθελε να τα τινάξει όλα στον αέρα». Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, το τι θα κάνει ο πρόεδρος μαζί του δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Yiannopoulos, ο οποίος απολαμβάνει την αθρόα δημοσιότητα έστω και από την ανάποδη: στο τελευταίο επεισόδιο που τον αφορά, έγκριτες εφημερίδες και ηλεκτρονικά media από όλο τον δυτικό κόσμο ανακοινώνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster θα βρίσκεται σε μαύρη λίστα.

Καμία κριτική δεν πρόκειται να δημοσιεύεται για οποιοδήποτε βιβλίο πρόκειται να εκδώσει ο εν λόγω οίκος, κι ας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παγκοσμίως. Αιτία γι’ αυτό τον αποκλεισμό είναι η αντίδραση των ΜΜΕ, τα οποία ισχυρίζονται ότι λειτουργούν «με σεβασμό στις θεμελιώδεις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες», στην έκδοση του βιβλίου που συγγράφει ο Milo Yiannopoulos. Το «Dangerous» (Επικίνδυνος) πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο βρίσκεται ήδη στην κορυφή των παραγγελιών του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon, στην κατηγορία «Πολιτικό Χιούμορ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος που είχε αρχικά επιλέξει για το, εν μέρει τουλάχιστον, αυτοβιογραφικό βιβλίο του ήταν «Dangerous Faggot Manifesto», δηλαδή «Το Μανιφέστο μιας Επικίνδυνης Αδερφής». Φαίνεται όμως ότι αυτό κρίθηκε υπερβολικά επικίνδυνο από εμπορικής άποψης, οπότε ο εξτρεμισμός του περιορίστηκε στη λέξη «επικίνδυνος» χωρίς τoν προσδιορισμό «αδερφή». Παρεμπιπτόντως, επειδή το «faggot» είναι μία έκφραση που προέρχεται από τη βρετανική αργκό, ο Milo τη χρησιμοποιεί συνέχεια προκειμένου να τονίζει την ιδιαιτερότητά του όχι μόνο ως φανερά ομοφυλόφιλος, αλλά και ως Βρετανός που σταδιοδρομεί στις ΗΠΑ. Εξάλλου το να ξεχωρίζει με κάθε τρόπο είναι δομικό στοιχείο της δημόσιας υπόστασής του. Διότι ο Milo Yiannopoulos είναι ένα νέο είδος ζωής στον βιότοπο του τρολαρίσματος, ένας αλλόκοτος πολέμαρχος στην εμπροσθοφυλακή μιας ορδής λυσσασμένων και εντελώς απρόβλεπτων προπαγανδιστών τελευταίας γενιάς.

Η περίπτωσή του μοιάζει με τυχαία ανάμειξη των πλέον ετερόκλητων συστατικών: ανοιχτά ομοφυλόφιλος, καθολικός ως προς το επίσημο θρήσκευμα, φιλο-Ισραηλινός, αλλά και κατά καιρούς αντισημίτης, φροντίζει να υπενθυμίζει ότι η μητέρα του ήταν Εβραία. Φανατικός υποστηρικτής της βιολογικής ανωτερότητας των λευκών οπουδήποτε εκτός από το κρεβάτι του, όπου προτιμά τους Αφροαμερικανούς άντρες, πολέμιος του φεμινισμού και ανελέητος χλευαστής οποιασδήποτε γυναίκας τυχαίνει να μην είναι λευκή και ευπαρουσίαστη, είναι ταυτόχρονα διαπρεπές τρολ του μισογυνισμού και σταυροφόρος εναντίον κάθε είδους πολιτικού ορθολογισμού. Εξυπακούεται, δε, ότι ο Milo υποστηρίζει έντονα, λειτουργώντας πρόθυμα σαν εξαπτέρυγο, τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι το τρολάρισμα -και μάλιστα σε μια διαβολικά προκλητική, σχεδόν σαρκοβόρα, εκδοχή- είναι το επάγγελμά του. Ενα επάγγελμα, παρεμπιπτόντως, τόσο προσοδοφόρο για τον ίδιο ώστε του επιτρέπει να διάγει βίο σταρ και να απασχολεί περίπου 30 συνεργάτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι αφοσιωμένοι στο να διατηρούν τη μορφή του διαρκώς στην επικαιρότητα, κυρίως μέσω του τρολαρίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το «Dangerous», το βιβλίο του, το οποίο δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό από τις εσκεμμένα προβοκατόρικες διαλέξεις που δίνει επί πληρωμή στην Αμερική και αλλού, έλαβε προκαταβολή από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster ύψους 250.000 δολαρίων. Το ότι το ίδιο σύγγραμμα προηγουμένως είχε απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από πλήθος άλλων εκδοτών ουδόλως ενδιαφέρει πια κανέναν - και λιγότερο από όλους τον Yiannopoulos, ο οποίος πλασάρει τον εαυτό του υποδειγματικά τρολάροντας ακατάσχετα, αλλά και αξιοποιώντας οτιδήποτε διαφορετικό έχει να κομίσει -ή να πουλήσει- στη δημόσια αρένα: από το εκρηκτικό μείγμα της ακροδεξιάς ιδεολογίας του έως το φυσικό κάλλος του. Ανερυθρίαστα εξομολογείται ότι υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες που τον πληρώνουν αδρά για να φορά τα δικά τους ρούχα και αξεσουάρ, αυτό όμως γίνεται εντελώς ανεπίσημα, καθώς καμία μάρκα δεν θέλει να ταυτίσει το λογότυπό της με το σοβινιστικό, ρατσιστικό φαρμάκι που στάζει η ασταμάτητη γλώσσα του Milo Yiannopoulos. Και από το οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι χορηγοί του. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο Milo είχε προσέλθει στο ραντεβού για τη συνέντευξη φορώντας αθλητικά υποδήματα αξίας άνω των 1.000 δολαρίων, εκείνος σχολίασε κυνικά ότι «αυτά τα παπούτσια τα φοράω επειδή εκείνοι που θέλω να πηδήξω ξέρουν πόσο κοστίζουν, αλλά δεν έχουν τα λεφτά για να τα αγοράσουν».

O Milo Yiannopoulos με τον ιδεολογικό και πολιτικό «μπαμπάκα» του, όπως αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ




Τα ελληνικά γονίδια
«Οι πάντες τρολάρουν τους πάντες και στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιος βγαίνει κερδισμένος», λέει ο Milo περιγράφοντας τη φιλοσοφία ζωής και δράσης του. Και συμπληρώνει ότι «είναι θαυμάσιο που σήμερα ζούμε στην εποχή όπου τα γεγονότα έχουν ξεπεραστεί», εννοώντας ότι η αλήθεια δεν έχει πια καμία αξία μπροστά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, κακόβουλων φημών ή και συκοφαντιών - ακριβώς ό,τι περιλαμβάνει το οπλοστάσιό του ως τρολ.

Καθώς η «Alt-right», η πιο ακραιφνής εκδοχή του αμερικανικού εθνικισμού, της ξενοφοβίας κ.λπ. τάχθηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Yiannopoulos βρέθηκε, έστω και εξ αντανακλάσεως, στον κύκλο των βασικών προπαγανδιστών του δισεκατομμυριούχου προέδρου. Ο Milo άλλωστε είναι η αιχμή του δόρατος για το breitbart.com, ο γενικός διευθυντής του οποίου, Στιβ Μπάνον, εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στον συγκεκριμένο διαδικτυακό κόμβο προκειμένου να υπηρετήσει απευθείας τον Ντόναλντ Τραμπ από τη θέση του επικεφαλής της προεκλογικής στρατηγικής του. Χάρη στον δημόσιο λόγο του Milo, το κίνημα «Alt-right» προσέγγισε τις ευρύτερες μάζες, έστω και εάν ο ίδιος φαίνεται ότι εργάζεται μακροπρόθεσμα για τον εαυτό του παρά για τον «μπαμπάκα» του τον Τραμπ ή οποιαδήποτε πολιτική κίνηση. Σε αυτή τη στάση θα μπορούσε να τον ωθεί η προσωπική του συγκρότηση, καθώς από μικρός έμαθε να μισεί και να επωάζει την εκδίκηση, αλλά και να στηρίζεται μόνο στον εαυτό του.

Ο Milo μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη του Κεντ, την επαρχία που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Βρετανίας. Περιγράφει τον Ελληνα πατέρα του σαν έναν τρομακτικό άνθρωπο, ο οποίος υποτίθεται ότι «έκανε απίστευτες βρωμοδουλειές κάθε βράδυ, καθώς ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, παμπ κ.λπ., κατόπιν όμως επέστρεφε στο σπίτι και άκουγε Βάγκνερ, απόλυτα γαλήνιος. Ο τύπος ήταν σαν τον Τόνι Σοπράνο αλά ελληνικά». Ο Nick Yiannopoulos ενημέρωσε τη σύζυγό του ότι θέλει να χωρίσουν ενώ εκείνη ήταν έγκυος στον Milo. Το διαζύγιο μετατέθηκε για έξι χρόνια αργότερα, όταν πια ο υιός Yiannopoulos ήταν αρκετά μεγάλος για να καταλάβει ότι τη θέση του πατρικού φόβητρου θα έπαιρνε ένας άλλος άνδρας, ακόμη πιο τρομακτικός από τον βιολογικό του πατέρα. Ο Milo υπέστη ακόμη και σωματική βία από τον πατριό του και ορκίστηκε ότι θα τον εκδικηθεί κάποια ημέρα. Η μητέρα του ουδέποτε αποδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του και ο Milo Yiannopoulos προτιμούσε να μένει με τη γιαγιά του, μια κοσμική και αριστοκρατική κυρία. Οπως λέει ο ίδιος, ο θάνατος αυτής της γυναίκας είναι το μόνο πραγματικά τραγικό γεγονός που έχει συμβεί στη ζωή του. Οσο για τον πατριό του, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, ο Milo ισχυρίζεται ότι του έδωσε το μάθημα που χρειαζόταν - και μάλιστα με μη νόμιμα μέσα. «Ποτέ δεν έχω χάσει μάχη», επαίρεται ο Γιαννόπουλος, «γιατί εγώ δεν έχω τίποτα να χάσω. Οι περισσότεροι δεν παλεύουν με τα γουρούνια γιατί φοβούνται να λασπωθούν. Εμένα όμως μου αρέσει ο βούρκος. Για εμένα τίποτα δεν είναι υπερβολικά φτηνό ή βρώμικο».

Φορώντας πανάκριβα κοστούμια και διάγοντας βίο αστέρα του Χόλιγουντ, δεν διστάζει να προκαλέσει ακόμη και με την προσωπική του ζωή - είτε εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τα προσόντα των Αφροαμερικανών ερωτικών συντρόφων του (που κατά τα άλλα θεωρεί κατώτερο είδος), είτε αποκαλύπτοντας ότι μέρος των εσόδων του οφείλεται στην παράλληλη δραστηριότητά του σαν αρσενική πόρνη: «Συναναστρέφομαι με πλούσιους και μια φορά στο Λος Αντζελες», διηγείται χωρίς καμία συστολή ο Milo , «μου έκανε καμάκι στο μπαρ του πύργου Sunset ένας λευκός άνδρας. Αφού κάναμε σεξ, μου έδωσε 10.000 δολάρια. Και άλλα τόσα το επόμενο βράδυ».

Δείγμα του τι μπορεί να προκαλέσει η αναίδεια και η μανία με τις οποίες επιτίθεται στον εκάστοτε στόχο του αποτελεί το γεγονός ότι το Twitter του έχει επιβάλει ισόβιο αποκλεισμό. Εχοντας προσελκύσει περίπου 340.000 άτομα που παρακολουθούσαν σταθερά τις αναρτήσεις του, πριν από λίγο καιρό ο Milo τα έβαλε με μια Αφροαμερικανίδα ηθοποιό, πρωταγωνίστρια στο πρόσφατο ριμέικ της ταινίας «Ghostbusters». Ο Yiannopoulos αποκάλεσε τη Λέσλι Τζόουνς «μαύρο μαντράχαλο» και διατυμπάνισε μέσω Διαδικτύου την άποψή του, ότι δηλαδή τη βρίσκει «κακάσχημη και πάνχοντρη». Η Τζόουνς υπέστη βίαιη και μαζική επίθεση μέσω των social media, ηθικός αυτουργός και υποκινητής της οποίας ήταν κατά το Twitter ο Yiannopoulos εξ ου και τον απέβαλε διά βίου. Για ένα εξ επαγγέλματος τρολ όμως όπως αυτός, η συγκεκριμένη έξωση ήταν μάλλον δώρο παρά μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Στη μεταμοντέρνα ζούγκλα όπου έχει επιλέξει να παρεπιδημεί και να δρα ο Milo Yiannopoulos άτομα σαν αυτόν δεν χάνουν ποτέ.
Αντιθέτως, οι μειονότητες, οι μη Αριοι όπως ο ίδιος, οι φεμινίστριες, οι μουσουλμάνοι (εξαιρουμένου του μόνιμου εραστή του) και οποιοσδήποτε άλλος τύχει να πέσει στο στόμα του δεινοπαθούν. Ο ίδιος όμως μεγαλουργεί, πληρώνεται για να μιλά σε κολεγιακές και πανεπιστημιακές συγκεντρώσεις, σκαρώνει εξωφρενικές performance σαν αιρετικός ροκ σταρ ή εικαστικός αβανγκάρντ καλλιτέχνης.

Σόλο παράσταση υπέρ της ενίσχυσης της υποψηφιότητας Τραμπ σε μια μπανιέρα γεμάτη από αίμα χοίρων, σαν συμβολική καταδίκη των αιματοχυσιών που προξενούν οι «λαθρομετανάστες» και οι τζιχαντιστές τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο



Μπανιέρα γεμάτη αίμα
Κατ’ αυτό τον τρόπο λειτουργεί σαν αυτοσχέδια πολεμική μηχανή προπαγάνδας, καθώς συνδυάζει τις ομοβροντίες προσβολών προς κάθε κατεύθυνση με τον ντόρο που ξεσηκώνει π.χ. βουτώντας γυμνός σε μια μπανιέρα γεμάτη αίμα: τον περασμένο Οκτώβριο και ενώ η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ κορυφωνόταν, ο Milo Yiannopoulos είχε την έμπνευση να παρουσιάσει μια σόλο παράσταση υπέρ της ενίσχυσης της υποψηφιότητας Τραμπ. Ο τίτλος ήταν «Αγγέλου Μάνα» και η μπανιέρα ήταν γεμάτη από αίμα χοίρων, σαν συμβολική καταδίκη των αιματοχυσιών που προξενούν οι «λαθρομετανάστες» κάθε είδους και οι τζιχαντιστές τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο.

Εφαρμόζοντας τον χρυσό κανόνα των τρολ ότι η πρόκληση πρέπει να γεννά πρόκληση ώστε να εξασφαλίζεται όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα, ο Yiannopoulos είναι πλέον περιζήτητος, κάτι που φροντίζει να εξαργυρώνει όσο πιο ακριβά μπορεί, έμμεσα αλλά και άμεσα: το πρώτο βιβλίο του, πριν καν εκδοθεί, του έχει ήδη αποφέρει 250.000 δολάρια. Οι υπηρεσίες που πρόσφερε τρολάροντας πυρετωδώς και παντοιοτρόπως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και το γεγονός ότι είναι ο πλέον προβεβλημένος και θορυβώδης μεταξύ πολλών άλλων λαλίστατων εκπροσώπων της λεγόμενης «Alt-right», δηλαδή της χοντροκομμένης αμερικανικής, σοβινιστικής, ακομπλεξάριστα αντιδραστικής Δεξιάς, συνιστούν «παράσημα» στη στολή κομάντο του Milo Yiannopoulos. Και μολονότι είναι βέβαιο ότι σε αυτόν οφείλει μερίδιο της τελικής επιτυχίας του, ακόμη και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θα δίσταζε να επισημοποιήσει τη σχέση του με αυτόν τον εκκεντρικό τριαντάρη, με τον σαρωτικό λόγο, τις αλλοπρόσαλλες, ενίοτε αποκρουστικές, απόψεις και τον άκρατο ναρκισσισμό.

Φορώντας πανάκριβα κοστούμια και διάγοντας βίο αστέρα του Χόλιγουντ, ο Milo δεν διστάζει να προκαλέσει με την προσωπική του ζωή είτε υμνώντας τα προσόντα των Αφροαμερικανών ερωτικών συντρόφων του, είτε αυτοχαρακτηριζόμενος «αρσενική πόρνη»









Ο Milo Yiannopoulos υπερηφανεύεται ότι το τρολάρισμα είναι το επάγγελμά του, το οποίο μάλιστα είναι τόσο προσοδοφόρο που του επιτρέπει να διάγει βίο σταρ και να απασχολεί περίπου 30 συνεργάτες









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου