Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

LIVE από τη Βουλή – Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά τα κόμματα




ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα πεπραγμένα του Γιάννου Παπαντωνίου
Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τα εξοπλιστικά
«Ναι» από την πλειοψηφία των κομμάτων...


Συζητείται σήμερα Τρίτη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τα εξοπλιστικά επί ημερών Παπαντωνίου.



Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, σχετικά με ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Παρασκευόπουλος: Ο πολιτικός κόσμος δίνει εξετάσεις

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», εξήγησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό.



«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Αυτό συμβαίνει επειδή για την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει, ο ελληνικός λαός έχει αναζητήσει αίτια και εντός και εκτός», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι ο λαός αναζητά αίτια για υποθέσεις διαφθοράς και για σκάνδαλα που συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων.



Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πολίτες που για τη διαφθορά κατακρίνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, φαινόμενο πολύ επικίνδυνο διότι έτσι απαξιώνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αυτό συνιστά μια στάση αντιδημοκρατική και αυταρχική και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, πρέπει να συμβάλλει σήμερα στη Βουλή.



«Ναι» από ΝΔ

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε στη Βουλή η ΝΔ, όπως δήλωσε ο εισηγητής της, Αθανάσιος Δαβάκης, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η διαδικασία εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών»

Σύμφωνη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.



Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».

Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».

Υπέρ της Εξεταστικής και το ΚΚΕ

Ναι στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση επιτροπής τάσσεται και το ΚΚΕ όπως σημείωσε ο εισηγητής του κόμματος Σάκης Βαρδαλής στην Ολομέλεια.

Υπέρ το Ποτάμι

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο.

Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, δίνοντας το στίγμα του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

«Ναι» και από την Ένωση Κεντρώων

«Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου