Τρίτη, Μαρτίου 07, 2017

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις από το Podemos...



Η κύρια ένωση δημοσιογράφων της Ισπανίας κατηγόρησε  την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ότι...

επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τη δουλειά των δημοσιογράφων παρενοχλώντας τους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η διαμαρτυρία αυτή πραγματοποιείται μέσα σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων πιέσεων επί του Τύπου, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι δημοσιεύουν πλαστές ειδήσεις, μέχρι υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που επικρίνουν την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, περνώντας από την Ουγγαρία ή την Τουρκία.

Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης (APM), που συνασπίζει τους δημοσιογράφους των κύριων ισπανικών μέσων ενημέρωσης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις μεθόδους του Podemos βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφερε «μια ομάδα δημοσιογράφων που αισθάνονται να παρενοχλούνται και να υφίστανται πίεση από την ηγετική ομάδα του Podemos, με επικεφαλής τον (αρχηγό του κόμματος) Πάμπλο Ιγκλέσιας».

Η ένωση «απαιτεί από το Podemos να εγκαταλείψει μια για πάντα αυτή τη συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία διεξάγει εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τους οποίους εκφοβίζει ή απειλεί όταν δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες τους».

Η ένωση «θεωρεί πλήρως ασυμβίβαστο με το δημοκρατικό σύστημα ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, να προσπαθεί να προσανατολίσει και να ελέγξει τη δουλειά δημοσιογράφων και να περιορίσει την ανεξαρτησία τους».

Η AMP γράφει πως η παρενόχληση διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και παίρνει τη μορφή «προσωπικών κατηγοριών και ισχυρισμών στη διάρκεια συνεντεύξεων, πολιτικών συγκεντρώσεων ή απ' ευθείας στο Twitter», καθώς και «εκφοβιστικών τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων».

Σε επαφή που είχε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η ένωση αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που αφορά η ανακοίνωσή της και να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα. Όμως οι συγκρούσεις είναι συχνές ανάμεσα στο Podemos και μέσα ενημέρωσης που το κόμμα θεωρεί εχθρικά.

Έτσι τον Απρίλιο 2016, στη διάρκεια ενός δημόσιου συνεδρίου σε πανεπιστήμιο, ο Ιγκλέσιας είχε επιτεθεί ιδιαίτερα σ' έναν δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo κατηγορώντας τον ότι, για να επιτύχει στη δημοσιογραφία, γράφει ιστορίες για το Podemos «που δεν είναι ανάγκη να είναι αληθινές». Δημοσιογράφοι είχαν βγει αμέσως από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η εκπρόσωπος του Podemos στο κοινοβούλιο, η Ιρένε Μοντέρο, αντέδρασε σήμερα προτείνοντας μια συνάντηση με την AMP, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για το γεγονός ότι η ένωση δεν απευθύνθηκε στο κόμμα.

Το Podemos, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία και διοικεί στο πλαίσιο συνασπισμών πόλεις όπως η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη...

newsbeast.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου