Δευτέρα, Απριλίου 24, 2017

Τραγωδία στη Μεσόγειο: Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες πνίγηκαν το 2017




Τουλάχιστον 1.073 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στα παγωμένα νερά της Μεσογείου από τις αρχές του 2017 ως τώρα, στο επικίνδυνο πέρασμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, σύμφωνα... με στοιχεία που δημοσίευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τουλάχιστον 150 από αυτούς ήταν παιδιά και η Unicef προειδοποιεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, γιατί οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες και μετανάστες συχνά δεν καταγράφονται πουθενά.

Μόνο το σαββατοκύριακο του Πάσχα, διασώθηκαν 8.300 μετανάστες από τη θάλασσα, ενώ 100 άλλοι έχασαν τη ζωή τους κατά το ίδιο διάστημα, είτε από πνιγμό, είτε από υποθερμία, είτε από ασφυξία, ακόμα και από ασιτία.

Η αύξηση στους αριθμούς έχει να κάνει εν μέρει και με την κατάρρευση της λιβυκής ακτοφυλακής, γεγονός που έχει αυξήσει τα δρομολόγια των εμπόρων ψυχών και οι ιταλικές αρχές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά.

Κάποιες ΜΚΟ έχουν ρίξει στη θάλασσα δικά τους διασωστικά σκάφη στην προσπάθειά τους να σώσουν περισσότερους ανθρώπους και παρόλο που η πρωτοβουλία τους αρχικά χαιρετήθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές, τελικά αντιμετωπίζουν επιθετική πολιτική από ακροδεξιά κόμματα, που τις κατηγορούν για συνεργασία με τους εμπόρους της ελπίδας με σκοπό το κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου