Παρασκευή, Απριλίου 21, 2017

Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου (εικόνα)





Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία

Μαζικά οι έλληνες πολιτικοί στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου....


Ακόμη πιο επιτακτικό το χρέος για υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη σημερινή συγκυρία, λέει ο Πρ. Παυλόπουλος 

 «Το εθνικό μας χρέος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας γίνεται, μέσα στη σημερινή συγκυρία ιδίως για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσον οι ύπουλες δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το πραξικόπημα του 1967. Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει επιπλέον πως «εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε […] ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, άρα οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από τη φύση του, είναι εύθραυστο». 
Τέλος ο κ. Παυλόπουλος έπλεξε το εγκώμιο των πεσόντων-θυμάτων «των αδίστακτων πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967» και είπε ότι πρέπει να τιμώνται παντοτινά «εκείνοι που αντιστάθηκαν και βασανίσθηκαν, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία όπως ταιριάζει στους Έλληνες».
Ολόκληρη η δήλωσε του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Πενήντα χρόνια μετά, η μνήμη των Ελλήνων παραμένει -και θα παραμένει στο διηνεκές- σ’ εθνική εγρήγορση για το στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας που συντελέσθηκε την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967.
Εμείς, οι Έλληνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε αφενός ότι η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, άρα οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, αδιαλείπτως και αενάως, ως θεματοφύλακες ενός αναντικατάστατου θεσμικού και πολιτικού αγαθού, το οποίο, από τη φύση του, είναι εύθραυστο. Και, αφετέρου, ότι κάθε φορά που η Ελλάδα στερήθηκε το αγαθό της Δημοκρατίας, το “τίμημα” υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο όχι μόνο για τους Θεσμούς και τον Άνθρωπο αλλά ακόμη και για τον Εθνικό μας Κορμό. Η μαρτυρική Κύπρος, θύμα της ιταμής τουρκικής εισβολής και κατοχής, μας το θυμίζει ως σήμερα. 
Το Εθνικό μας Χρέος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας γίνεται, μέσα στην σημερινή συγκυρία ιδίως για την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, τόσο περισσότερο επιτακτικό, όσον οι ύπουλες δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση των Δημοκρατικών Θεσμών -με αποκορύφωμα τα ναζιστικά κατάλοιπα, τα οποία ξυπνούν τους εφιάλτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- αναβιώνουν απειλητικά. 
Αιωνία η μνήμη εκείνων που έπεσαν θύματα των αδίστακτων πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 και παντοτινή τιμή σ’ εκείνους που αντιστάθηκαν και βασανίσθηκαν, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία όπως ταιριάζει στους Έλληνες».

Αλ. Τσίπρας: Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

     «Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

     Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε, «καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μίας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «χρειάστηκαν εφτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας» και αφήνει αιχμές για «εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις» που «σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους».

     Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

     «Η 21η Απριλίου 1967 είναι η ημέρα κατά την οποία στη χώρα μας καταλύθηκε η Δημοκρατία και κατεστάλησαν ολοκληρωτικά οι πολιτικές ελευθερίες. Χρειάστηκαν εφτά χρόνια αγώνων για να αποκατασταθεί ο κοινοβουλευτισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρειάστηκαν ακόμα περισσότερα, για να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις, που σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά, για μικροπολιτικούς λόγους.

     Σήμερα οφείλουμε έναν φόρο τιμής σε αυτούς που συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οφείλουμε όμως και να επαγρυπνούμε, καθώς η πολύπλευρη πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μίας σοβαρής οπισθοδρόμησης, τόσο για το δημοκρατικό κεκτημένο, όσο και για τα κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

     Η επέτειος της 21ης Απριλίου πρέπει να μας θυμίζει ότι ο μόνος δρόμος για το μέλλον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».


Μητσοτάκης: Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία

«21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα» είναι η αιχμή του προέδρου της ΝΔ για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα του 1967.

Δείτε τι έγραψε ο Μητσοτάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα.






Το μήνυμα της Γεννηματά

«Πέρασε μισός αιώνας από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή δικτατορίας που σταμάτησε για 7 χρόνια το ρολόι της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων στην χώρα μας και οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου» ανέφερε σε δήλωση της η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για να ξεκινήσει πάλι ο χρόνος, η ζωή, η ελευθερία, τα όνειρα των ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτούς που έχασαν την ζωή τους.

Αυτούς που βασανίστηκαν, αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλυτώσουν αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενημερώνοντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για το δίκιο του λαού μας» σημείωσε η κ. Γεννηματά.



«Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου 1967, η γνώση για τα αίτια και τους παράγοντες που μας οδήγησαν στη δικτατορία, η μεγάλη εμπειρία της αντίστασης κατά της δικτατορίας και η αισιόδοξη αποτίμηση των πρώτων δεκαετιών της Μεταπολίτευσης, εμπλουτίζουν τον σημερινό πολιτικό στοχασμό μας.

Γνωρίζουμε ότι μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία» πρόσθεσε η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης το μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη για την επέτειο του απριλιανού πραξικοπήματος

Με την περιγραφή των βασανιστηρίων από το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», της ηθοποιού Κίττυς Αρσένη, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρεται στην επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21η Απριλίου και το αφιερώνει εξαιρετικά στην κόρη του που δεν έμαθε στο σχολείο για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα.
«Οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, φαντάζουν στα παιδιά μας ως μακρινά ιστορικά παραμύθια. Μόνο για το Πολυτεχνείο έχουν μάθει δυο πράγματα κι αυτό επειδή είναι αργία και σχολική γιορτή. Ήρωες όπως ο Παναγούλης, ο Μουστακλής, ο Λεντάκης, ο Κουμάνταρος, η Μαρία Μπέκετ (για να αναφέρω μόνο λίγους από τους απόντες) δεν τους λένε τίποτα. Αντιθέτως, πρόλαβαν και άκουσαν τους φανφαρόνους να φωνάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73». «Και αυτό που ζούμε σήμερα, χούντα είναι», έλεγαν τα τελευταία χρόνια -και πριν να φέρουν τα δικά τους μνημόνια- οι υπουργάρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και έτσι βέβαια απάλυναν το φόβο και τον τρόμο της Χούντας. Τέλος πάντων, ας μην παραστρατήσω. Ας πούμε σήμερα στα παιδιά μας τι σημαίνει Χούντα. Και δια αυτού να καταλάβουν τι σημαίνει ελευθερία -αγώνας- δικαιώματα», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.
Κακλαμάνης: O διχασμός φέρνει δεινά

Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα αναφέρθηκε ο Δ΄αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.



«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στην συμπλήρωση σήμερα 50 χρόνων «από εκείνη τη μοιραία νύχτα όπου η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των Συνταγματαρχών, έβαλε την Ελλάδα στον γύψο για μια επταετία».

«Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον θεματοφύλακα και τη βάση της διαφύλαξης αυτών των αρχών και αξιών και ο ρόλος κάθε μιας και κάθε ενός από εμάς στο κοινοβούλιο, αποτελεί την ύψιστη υπηρεσία προς τη δημοκρατία και το έθνος. Αιωνία η μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας» κατέληξε.

ΑΝΕΛ: Xρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε το πρόταγμα της Δημοκρατίας

«Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα ομάδας συνταγματαρχών και την επιβολή επταετούς δικτατορίας, η οποία κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου, ένα είναι βέβαιο: Ότι στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων έχει εμπεδωθεί και πλέον κυριαρχεί το πρόταγμα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πρόταγμα του οποίου η σημασία είναι ανυπολόγιστη». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.



«Είναι αλήθεια ότι οι ενεργοί πολίτες είναι εκείνοι που δίνουν με τη στάση τους το νόημα σε κάθε ιστορική στιγμή», προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου και επισημαίνει: «Στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες ιστορικές στιγμές που ζει ο Ελληνισμός, χρέος όλων μας -και πρωτίστως του πολιτικού κόσμου- είναι με σοβαρότητα να διαφυλάξουμε αυτό το πρόταγμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και παράλληλα να μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του φασισμού να απαξιώνουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και να καπηλεύονται τις αξίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο».

Στο μήνυμα της, η Ένωση Κεντρώων για την θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου του "67 τονίζει τα ακόλουθα:

«Στην 21η Απριλίου του "67 κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί κατέλυσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα, επί επτάμισι χρόνια η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι. Η νεολαία όμως εργαζόμενη και φοιτητιώσα ενισχυόμενη από ολόκληρη την κοινωνία, αντιστάθηκε και ανέτρεψε τους δικτάτορες. Τότε η νεολαία οραματίστηκε μια Ελλάδα δικαιοσύνης, ισοπολιτείας και δημοκρατίας. Στη συνέχεια όμως η πολιτική ζωή διεφθάρει συν τω χρόνω και τα οράματα έμειναν μόνο οράματα και το όνειρο όλων μας για μια νέα Ελλάδα, συγκρούονται σήμερα με πελατειακές νοοτροπίες, κρατικοδίαιτα βολέματα μνημόνια και απελπισία. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος γύρος αντίστασης, αντίστασης κατά των ελαττωμάτων της φυλής μας και κατά των κόμπλεξ με τα οποία μάθαμε να ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα είμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι ή κάνουμε μεταρρυθμίσεις να ανορθώσουμε τη χώρα ή δραπετεύουμε από την Ευρώπη και γινόμαστε τριτοκοσμικοί. Στο νέο αυτό κύκλο της αντίστασης , η Ένωση Κεντρώων καλεί ξανά να είναι πρωτοπόρος η ελληνική νεολαία».   

   Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η αποτίμηση των γεγονότων μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου που οδήγησαν στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, των εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων πριν και μετά τη δικτατορία, η στάση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και η αποτίμηση της κατάστασης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, του αντιδικτατορικού αγώνα, με ιδιαίτερη αναφορά στη δράση του ΚΚΕ, στη σημασία των αποφάσεών του και στα συμπεράσματα που εξάγει το Κόμμα, περιέχονται σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, «για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967». 
Ειδικότερα, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα όσα προηγήθηκαν της δικτατορίας και όσα ακολούθησαν έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή, αποδεικνύουν ότι «προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στην χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου».
Αναφέρει ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα «που έβλεπε και στήριζε την ανατροπή της χούντας μέσα από την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν την ανέθεσε στον διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα -ευρωπαϊκό, αμερικανικό και γενικά ΝΑΤΟϊκό- ή στις εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις», ενώ από την πρώτη μέρα επιβολής του πραξικοπήματος, ανέδειξε τις ευθύνες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών, η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτή καθορίστηκε βάσει των θέσεων «α) εξωτερική πολιτική διατήρησης σχέσεων με τα καπιταλιστικά κράτη, ανεξαρτήτως της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και β) η ανάπτυξη της εργατικής-λαϊκής πάλης και εξέγερσης αποτελούσε υπόθεση των εγχώριων δυνάμεων, του ΚΚ κάθε χώρας», για να προσθέσει ότι η μη διακοπή από την ΕΣΣΔ των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα «αξιοποιήθηκε από τα αστικά κόμματα και από το αυτοαποκαλούμενο "ΚΚΕ Εσωτερικού", την οπορτουνιστική ομάδα που αποσπάστηκε από το Κόμμα, ως προκάλυμμα για να ξεδιπλώσουν την αντισοσιαλιστική τους προπαγάνδα, να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ»
Στην ανακοίνωση του κόμματος γίνεται αποτίμηση των εξελίξεων και των κινήσεων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και εκτενής αναφορά στην κατάσταση του ΚΚΕ, την 21η Απριλίου 1967, το οποίο ήταν χωρίς Κομματικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, μετά την απόφαση για διάλυσή τους και ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ, της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του 1958 και σημειώνεται ότι παρόλα αυτά, το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος από την πρώτη στιγμή κάλεσε σε δράση για την ανατροπή της δικτατορίας, ενώ εξίσου εκτενής αναφορά πραγματοποιείται στην προσπάθεια συγκρότησης Κομματικών Οργανώσεων. Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα το οποίο στις 24 Ιουλίου 1974 μίλησε σαφώς για αλλαγή ως προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στην χούντα, τις ΗΠΑ, τους άλλους βασικούς εταίρους του ΝΑΤΟ και τους αστούς πολιτικούς με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή, με τον συμβιβασμό αυτόν να έχει και την έγκριση της ΕΟΚ.
Αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές κατά της χούντας, το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει «τη μελέτη της ιστορίας του, την ανάπτυξη της εργατικής-λαϊκής πάλης στην Ελλάδα και την πολύτιμη πείρα που προκύπτει από την δικτατορία της αστικής τάξης με όποια μορφή ασκείται και από την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε συνθήκες ειρήνης ή ιμπεριαλιστικού πολέμου. Θα συνεχίσει να προβάλλει την ιστορική μνήμη και γνώση στις νεότερες γενιές, τα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα, αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου