Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Στοιχεια-σοκ απο την Καραμολεγκος AKOMH KAI TO ΨΩΜΙ!

  

Δίαιτα αλά Μαδούρο η οποία είναι η πλέον αποτελεσματική.
Αυτή επιβάλλει η κυβέρνηση Συριζανέλ σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως αυτά προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, που ανακοίνωσε η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ελληνες περιορίζουν ακόμη και το ψωμί. Την ίδια στιγμή ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, υποβαθμίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,7%.



Και όταν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες δεινοπαθούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αισθάνθηκαν την κρίση! Διευρύνεται η «ψαλίδα» μεταξύ των μισθών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δ’ τρίμηνο του 2016.Το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή στο Δημόσιο οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων. Στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση στο ωριαίο κόστος εργασίας, οφείλεται στον μικρότερο αριθμό των εργαζομένων, των μισθών τους, των επιδομάτων και των εισφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016, συνεκτιμωμένων των συνταξιοδοτήσεων, το Δημόσιο ενισχύθηκε κατά 6.803 άτομα. Αντιθέτως, μόνον τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα.



Ο τζίρος σε επίπεδο μητρικής της Καραμολέγκος να υποχώρησε κατά 7,3% στα 55,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις άρτου εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποχώρησαν πέρυσι σε σχέση με το 2015 κατά 2,8% σε όγκο και 5,1% σε αξία, με τις πωλήσεις της Καραμολέγκος (market leader) να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν κατά 4,7% και κατά 8% σε αξία, ενώ το brand Κατσέλης που επανατοποθετήθηκε στα ράφια το περασμένο Φθινόπωρο τζίραρε 719.258 ευρώ.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της Καραμολέγκος στην οικονομική της έκθεση για τη χρήση του 2016, στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι εξελίξεις στον Όμιλο Μαρινόπουλου επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του κλάδου και η αστάθεια στο περιβάλλον των αλυσίδων Supermarkets οδήγησε τόσο σε απώλεια όγκων όσο και ακόμα μεγαλύτερο “πόλεμο” τιμών, συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας των προμηθευτών.

Οι απαιτήσεις από τον όμιλο Μαρινόπουλου ύψους 5,27 εκατ. ευρώ “χτύπησαν” και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Καραμολέγκος. Έτσι το EBITDA περιορίσθηκε σε 6,01 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τη συγκεκριμένη απομειώσει, μειώθηκε κατά 22,7% για την εταιρεία στα 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι 11,2 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ σε επίπεδο ομίλου, η συνεισφορά της Απολλώνιον βελτίωσε την εικόνα με το EBITDA (μη συμπεριλαμβανομένου της απομειώσεις τα απαίτησης από τον Όμιλο εταιρειών Μαρινόπουλου) να διαμορφώνεται στα 11,3 εκατ. ευρώ έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2015.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η Καραμολέγκος εμφάνισε-σύμφωνα με το Capital.gr- ζημιές προ φόρων 6,51 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,46 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ σε επίπεδο μητρικής, οι ζημιές προ φόρων διαμορφωθήκαν σε 6,3 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 1,06 εκατ. ευρώ του 2015 . Κύρια αιτία των ζημιών σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ήταν η απομείωση της οφειλής του ομίλου Μαρινόπουλου και οι αυξημένες παροχές στις αλυσίδες λιανεμπορίου. Αντίστοιχα οι ζημιές μετά φόρων άγγιξαν τα 4,71 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, έναντι ζημιών 0,8 εκατ. ευρώ, το 2015 και για την εταιρεία τα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 70 χιλιάδων ευρώ, το 2015.



Στο μεταξύ σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά προχώρησε χθες ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Atradius με θέμα “Η Ασφάλιση Πιστώσεων, Μονόδρομος στην πορεία για Υγιή Οικονομική Ανάπτυξη”.

Ο κ. Λεκκός “βλέπει” ρυθμό ανάπτυξης 0,7% της ελληνικής οικονομίας, εκτίμηση η οποία είναι σαφώς χειρότερη από τις πρόβλεψη του ΙΟΒΕ, οι αναλυτές του οποίου κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,5% ή και χαμηλότερα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση υπολείπεται και από αυτή της Κυβέρνησης που κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και αποδίδεται από τους αναλυτές του Ινστιτούτου στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντός της χώρας, τους επόμενους μήνες “είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς δυνητικά μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή ενός αναπτυξιακού κύκλου ή, εναλλακτικά, της παράτασης της στασιμότητας και, συνακόλουθα, την ένταση των κινδύνων ιδίως καθώς θα πλησιάζει η λήξη του τρέχοντος προγράμματος”.

Στην “αφαίμαξη” των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων αναφέρθηκε χθες στην εκδήλωση της Atradius και ο κ. Λεκκός.

Το τραπεζικό στέλεχος είπε πως από το 2013 μέχρι και σήμερα η κατανάλωση άρα και το βιοτικό επίπεδο συντηρείται από τις καταθέσεις. Όπως είπε, η ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και των εισοδημάτων ήταν το 2012, όπου η αποταμίευση ήταν υψηλότερη από τα εισοδήματα, μετά το 2013 ο λόγος αποταμίευσης – εισοδημάτων έγινε αρνητικός ενώ η κατανάλωση συνεχίζεται χάρη στις καταθέσεις.

Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια εξανεμίσθηκε όλη η πρόοδος που είχε επιτευχθεί τα τελευταία 15 χρόνια με αποτέλεσμα οι μισθοί να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000. Ειδική αναφορά έκανε στο νέο πακέτο φόρων και περικοπών των συντάξεων, τονίζοντας πως αυτό προκαλεί ρίσκο στις όποιες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε πως ο στόχος είναι αυτά να μειωθούν από τα 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66 δισ. ευρώ, ωστόσο εκτίμησε ότι έως το 2020, ετησίως θα “κοκκινίζουν” δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου