Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας της Λεπέν




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη τη διαδικασία για την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας για την προεδρία.... της Γαλλίας που κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους ευρωβουλευτές να άρουν την ασυλία της Λεπέν, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Η υπόθεση αφορά χρήματα που εισέπραξε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου για να καταβάλει τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της αλλά φέρεται ότι τα χρησιμοποίησε για να πληρώνει υπαλλήλους του κόμματός της, κάτι που απαγορεύεται.

Δύο αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπαν ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες.



Μολονότι ένα παραπλήσιο σκάνδαλο εξανέμισε τις ελπίδες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Φρανσουά Φιγιόν, η Λεπέν φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από τις αποκαλύψεις. Ήρθε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Μπορεί ωστόσο να κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να αποφασίσει να μην πάει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να άρει την ασυλία της για μια άλλη υπόθεση δυσφήμισης στη Γαλλία. Η Λεπέν έχει καταγγείλει ως πολιτική παρέμβαση αυτές τις νομικές ενέργειες σε βάρος της.

Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι βουλευτές έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λεπέν για «σπατάλη» ευρωπαϊκών πόρων: από τον Φεβρουάριο, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή της έχει μειωθεί στο μισό (περίπου 3.000 ευρώ) ενώ έχουν διακοπεί τα διάφορα επιδόματα που λάμβανε.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Λεπέν για ένα άλλο θέμα που εξετάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη: επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις ωμότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάτι το οποίο στη Γαλλία τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου