Σάββατο, Απριλίου 29, 2017

«Σταθείτε αρωγοί στην αξιολόγηση» καλεί την ΑΔΕΔΥ το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης




«Περιμένουμε από την ΑΔΕΔΥ να σταθεί αρωγός και να μην εμποδίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς», επισημαίνουν.....
πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο νωρίτερα κατήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση της ενόψει της αξιολόγησης, διαδικασία από την οποία έχει κηρύξει αποχή.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση της ΑΔΕΔΥ στο θέμα, καθώς όπως σημειώνουν, «ενισχύει πολιτικές απαξίωσης του Δημοσίου, σαν αυτές που βίωσαν οι εργαζόμενοι επί των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρουν ειδικότερα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Bενιζέλου, «είχε στηριχθεί στη στοχοποίηση, δυσφήμιση και απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, στις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση και βέβαια στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κορωνίδα δε του «μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος» του αρμόδιου υπουργού κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε το απολύτως τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης που εισήγαγε για το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης, και το οποίο προέβλεπε την εκ των προτέρων καθορισθείσα αρνητική αξιολόγηση συγκεκριμένου ποσοστού υπαλλήλων ανά φορέα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πλήρης διάλυση του δημόσιου τομέα και, ιδίως, των πλέον κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία, η Πρόνοια η Παιδεία κ.ά.».

Προσθέτουν ότι «η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε αμέσως στην αποκατάσταση όλων των απολυθέντων και διωχθέντων δημοσίων υπαλλήλων και στην κατάργηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί για απολύσεις, υποχρεωτική διαθεσιμότητα και κινητικότητα κλπ. Στον αντίποδα των προηγούμενων αυθαίρετων και ανθρωποφαγικών πολιτικών, προχώρησε άμεσα σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και τη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού έργου. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που αποκατέστησε την εργασιακή ειρήνη στο δημόσιο τομέα, είναι αυτή που αποκατέστησε το κύρος των δημόσιων υπαλλήλων, και όλοι γνωρίζουν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση του εργαζόμενου και κατ’ επέκταση του παραγόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών».

Σχετικά με την αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η ενεργή συμμετοχή των δηµοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης, αποσκοπεί στη βελτίωση της ατοµικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Σημειώνουν επίσης, ότι «είναι αντικειμενικό και δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι κοινώς αποδεκτά, µετρήσιµα και αντικειμενικά, ελεγχόμενα ως προς την εφαρμογή τους, με αποκλειστικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η σύνταξη των συγκεκριμένων εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους ρητά προβλεπόμενους αξιολογητές, περιέχει απολύτως καθορισμένα κριτήρια, όπως γνώση του αντικειμένου, επιδεικνυόµενο ενδιαφέρον, δημιουργικότητα, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, αποτελεσματικότητα».

Αναλυτικά η καταγγελία της ΑΔΕΔΥ κυβερνητική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση της ενόψει της αξιολόγησης:



«Παρέμβαση Υπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την «αξιολόγηση»:

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός σε πλήρη αποκάλυψη

Παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και ενώ είναι σε εξέλιξη η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και υλοποιείται με επιτυχία από τη μεγάλη πλειονότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μάλιστα με «υψηλή» εκπροσώπηση, με διοργάνωση εκδήλωσης σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εκπροσώπου της παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση».

Υπό τον τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης στο Δημόσιο, Μύθοι & Αλήθειες», Υπουργοί και συνδικαλιστές παρουσιάζονται μαζί, σε μια ανοικτή προσπάθεια απεργοσπασίας, αφού στην ανακοίνωση που συνοδεύει την πρόσκληση στην εκδήλωση δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην απόφαση της ευρείας πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που ψήφισε την απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση». Γράφουν χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή τους, ότι «οι πλειοψηφούσες σήμερα στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμμαχίες συνδικαλιστικών παρατάξεων… αναδεικνύουν ανύπαρκτους μύθους και αυταπάτες που συνοδεύουν την ‘αξιολόγηση’».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρεμβαίνει και επιτίθεται στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόσφατα η κ. Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε την ΠΟΕΔΗΝ για «συνειδητή παρακώλυση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης της διοίκησης», επειδή «η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιλέγει συνειδητά την κρίσιμη τούτη ώρα, να εμποδίσει τη διαδικασία αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης και να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας».

Ο κ. Σπίρτζης πρόσφατα καθώς και λίγο παλιότερα νουθετούσε τις Ομοσπονδίες του Υπουργείου του για το πώς πρέπει να αναδιαταχθούν τα Σωματεία που τις απαρτίζουν, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τα συνδικάτα γιατί δεν του συμπαραστέκονται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στη διάλυση του Δημοσίου Τομέα, που αυτήν την περίοδο προωθείται μέσα από τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των υπαλλήλων, προκειμένου να στοχοποιηθούν ως «υπεύθυνοι» από την Κυβέρνηση για τα προβλήματα λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών και επιπλέον, να εξαναγκαστούν να υπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών – επιχειρηματιών στους οποίους παραδίδονται νευραλγικοί τομείς του Δημοσίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συσπειρωθούν στα συλλογικά τους όργανα και να συνεχίσουν τους αγώνες τους από αυτήν τη θέση, αντιστεκόμενοι-ες σε κάθε επιχείρηση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου