Πέμπτη, Απριλίου 20, 2017

Ο Αδωνις, ο Κυριάκος, ο Καραμανλής...





Σε ποιον ανήκει αυτό το κόμμα;
Το παρασκήνιο της καρατόμησης Παπακώστα στη ΝΔ...

Σε ποιόν ανήκει αυτό το... κόμμα; Στον Κυριάκο, στον Αδωνι ή στον Καραμανλή;

Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας θα μπορούσε να...
είναι και η απάντηση - ή η προσπάθεια απάντησης - του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο ερώτημα.


Η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ουδέποτε έχει κρύψει την συμπάθειά της στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προέτρεψε δημόσια τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από τη θέση του έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η απάντηση Μητσοτάκη ήταν η άμεση απομάκρυνση της ίδιας από τη θέση της και η αντικατάστασή της από τον, προερχομενο από το Ποτάμι, Ιάσωνα Φωτήλα. Κατά τις πληροφορίες, δε, από το γαλάζιο στρατόπεδο, ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε πολύ κοντά ακόμη και στην απόφαση για διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα ακόμη και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την κίνηση ήταν διπλό: Αφ' ενός ότι οι επιλογές του δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, και ο Αδωνις αποτελεί σαφώς δική του επιλογή. Και, αφ΄ετέρου, ότι η δημοσκοπική άνοδος, η υψηλή συσπείρωση και η στρατηγική της «εν αναμονή κυβέρνησης» της δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εσωκομματικών αναταράξεων.

Η υπόθεση όμως πάει πολύ πιο μακριά και αγγίζει τον πυρήνα του δομικού - καίτοι δημοσκοπικά κρυμμένου αυτή την περίοδο - διχασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τον διχασμό που, από την πρώτη ημέρα σχεδόν της προεδρικής θητείας Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει η ανάδειξη στην πρώτη γραμμή της ακροδεξιάς πτέρυγας (Γεωργιάδη, Βοριάδη), η επιμονή στο καθημερινό αίτημα για εκλογές και η επιλογή της μετωπικής, χωρίς κανένα παράθυρο συναινέσεων, σύγκρουσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι είναι ένας διχασμός που στην - σποραδική έστω - δημόσια έκφρασή του είχε ως πρωταγωνιστές στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας.

Η υπόθεση Παπακώστα, άλλωστε, έχει και η ίδια μεγαλύτερο βάθος ακριβώς σ' αυτή τη διάσταση.

Η, πρώην πλέον, αναπληρώτρια τομεάρχης είχε ταράξει ξανά τα νερά της ΝΔ όταν είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ειδήσεις» δηλώσεις της με τις οποίες φέρετο να είχε πει πως η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές και να μην επιμείνει στο αίτημα για εκλογές εάν κλείσει η αξιολόγηση.

Η ίδια εκ των υστέρων, και κατόπιν «συστάσεων», είχε αμφισβητήσει αυτές τις δηλώσεις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όμως δείχνουν απλώς ότι η ένταση απλώς υπέβοσκε. Και, παρ ότι μη δημόσια, η άποψη Παπακώστα περί ανάγκης «αναστολής» του αιτήματος για εκλογές ακούγεται όλο και πιο συχνά από στελέχη της καραμανλικής πλευράς όσο φαίνεται να πλησιάζει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης, αρνούμενος να σχολιάσει αυτή καθ΄αυτή την απομάκρυνση Παπακώστα, επέμεινε σήμερα ότι ουδέποτε η ΝΔ είχε συνδέσει τις εκλογές με την αξιολόγηση και πως η κυβέρνηση απλώς «πρέπει να φύγει» γιατί είτε με συμφωνία με τους δανειστές, είτε χωρίς, είναι «επικίνδυνη για τη χώρα».

Από το δε επιτελείο της Πειραιώς διαμηνύεται την ίδια ώρα πως οι κινήσεις της πρώην τομεάρχη δεν συνδέονται με το περιβάλλον Καραμανλή - πολύ περισσότερο, δε, ότι δεν υπάρχει καμία συντεταγμένη αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας από τον πρώην πρωθυπουργό και την καραμανλική πτέρυγα.

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις όμως, μια ανάρτηση στα social media ήρθε να αμφισβητήσει, αν μη τί άλλο, την εικόνα της αδιατάρακτης ενότητας στις πτέρυγες και τις βαρονίες του κόμματος.

Ηταν η ανάρτηση, μάλλον με ιδιαίτερο νόημα, του Ευάγγελου Αντώναρου, στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έγραψε: «Σήμερα θα σας αποκαλύψω κάτι το οποίο δεν κάνω συνήθως. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα δώσει έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούμαι ως ψηφοφόρος στην Β' Αθηνών στην φίλη και πιστή Νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην της εκφράσω την προτίμηση μου και στις επόμενες εκλογές - οψέποτε γίνουν»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου