Κυριακή, Απριλίου 23, 2017

Die Linke: Θα συμμετείχαμε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με όρο την αλλαγή της στάσης απέναντι στην Ελλάδα





Το κόμμα του θα συμμετείχε, μεν, σε μια μελλοντική κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, αλλά «όχι σε μια απλή κυβερνητική αλλαγή», παρά μόνο «εάν υπήρχε αλλαγή πολιτικής» και θα θέσει ως όρο συμμετοχής του ...«την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, δηλαδή μια διαφορετική στάση απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα», λέει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αξελ Τρόοστ, αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

Αμφιβάλλει όμως, εάν πράγματι ο Μάρτιν Σουλτς και το κόμμα του θέλουν το τέλος της λιτότητας: «έχουμε μόνο αόριστες υποσχέσεις για κοινωνικές αλλαγές στο ένα ή το άλλο θέμα», όπως επισημαίνει. Οι σοσιαλδημοκράτες «θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά το κόμμα του δεν έχει πρόγραμμα, το οποίο να επιβεβαιώνει με οποιονδήποτε τρόπο όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανύπαρκτη δεν είναι, κατά τον Αξελ Τρόοστ, η πιθανότητα ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού, «αλλά είναι πολύ μικρή, διότι δεν υπάρχει ένα πραγματικό κλίμα αλλαγής. Η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο συνασπισμό είναι να τεθεί ένα τέλος στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας», όπως τονίζει. Εάν όμως «εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας ο κ. Μακρόν και πιέσει τη Γερμανία προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατή και μια αλλαγή στη Γερμανία για να τεθεί ένα τέλος στην λιτότητα. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε μια αλλαγή πολιτικής συνολικά στην Ευρώπη».

Μια τέτοια αλλαγή, πάντως, θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι «μπορεί να οικοδομηθεί μια πραγματικά προοπτική, όχι από την μια μέρα στην άλλη βέβαια, αλλά αυτή η πολιτική να τίθενται συνεχώς νέοι όροι θα σταματήσει».

Ο αριστερός Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει επίσης «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι «ο Μάρτιν Σούλτς έχει ήδη δηλώσει ότι η πολιτική για την Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Πιστεύει τέλος ότι «θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, αλλά το κακό είναι οι νέοι όροι. Αυτό με αγανακτεί», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου