Πέμπτη, Μαΐου 25, 2017

Δεν κάνει πίσω ο Σόιμπλε: Πιθανή ελάφρυνση το 2018 -Δόση μόνο με ΔΝΤ και τα 140 προαπαιτούμενα




ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ανυποχώρητος στην πάγια θέση του, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.... με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς η διάσταση απόψεων μεταξύ τους ήταν εμφανής και στο κυβερνητικό briefing της Τετάρτης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ευσταθούν οι πληροφορίες της Handeslblatt. Η γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμβιβασμό και πιθανολογείται ότι ο Γερμανός υπουργός είναι έτοιμος να συζητήσεις στο επόμενο Eurogrouip σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το Ταμείο να δηλώσει ότι θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δίχως χρήματα όμως μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Κόλμπεργκ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για πιθανή ελάφρυνση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, το 2018, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Σόιμπλε και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Δόση μόνο με ΔΝΤ και προαπαιτούμενα

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ο Κόλμπεργκ δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η κόντρα με τον Γκάμπριελ

Σε ερώτηση για τη διαμάχη Σόιμπλε- Γκάμπριελ και αν υπάρχει ενιαία στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο ελληνικό ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε απλώς πως η καγκελάριος και οι υπουργοί της βρίσκονται σε συνεχείς συνεννόηση μεταξύ τους.

Ομως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, επιβεβαίωσε με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο ότι υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων μεταξύ Γκάμπριελ και Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ο Σέφερ, γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες τις γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος. Στόχος της πρόσφατης παρέμβασης του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.

«Οικονομική επιστήμη βουντού»

Μάλιστα, ο Σέφερ άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «οικονομική επιστήμη βουντού». Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα όμως θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.



Πηγή: Δεν κάνει πίσω ο Σόιμπλε: Πιθανή ελάφρυνση το 2018 -Δόση μόνο με ΔΝΤ και τα 140 προαπαιτούμενα | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου