Παρασκευή, Μαΐου 19, 2017

Εμπλοκή στην υπόθεση Ασάνζ: «Με βίασε» επιμένει η Σουηδή που τον κατήγγειλε - Κάνει λόγο για «σκάνδαλο». Τον απαλλάσσουν οι Σουηδοί...

...τον κυνηγούν ακόμη οι Βρετανοί


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ. Οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο την έρευνα για βιασμό κλείνοντας την πολύκροτη υπόθεση. Η βρετανική αστυνομία, όμως...
ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που φύγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα συλληφθεί.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου αναφέρει ότι το ένταλμα που είχε εκδοθεί κατά του Τζούλιαν Ασάνζ στις 29 Ιουνίου 2012 είναι ακόμη σε ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ θα συλληφθεί.

Ο Ασάνζ κατηγορείται πως δεν παρέστη στο δικαστήριο εκείνη την ημέρα και παρά το γεγονός ότι η βρετανική αστυνομία επισημαίνει ότι το αδίκημα είναι πολύ πιο ελαφρύ από τις κατηγορίες βιασμού, εκείνη έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε σύλληψή του.

Νωρίτερα, με μια σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας της Σουηδίας, η Μαριάν Νι αποφάσισε να σταματήσει την έρευνα κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό.

Η εισαγγελέας και η βοηθός της Ίνγκριντ Ίσγκρεν θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου μέσα στην ημέρα.

Ο ιδρυτής των Wikileaks ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο το 2012 όταν έχασε τη δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία προκειμένου να δικαστεί για τους ισχυρισμούς για βιασμό, τους οποίους αρνείται.

Με την απειλή της έκδοσης στη Σουηδία να μην υπάρχει πια, ο 45χρονος Αυστραλός, θεωρητικά, μπορεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Οι δικηγόροι του, ωστόσο έχουν επαναλάβει ότι δεν θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια εφόσον δεν λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ με κατηγορίες για κατασκοπία που σχετίζεται με τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Τον Νοέμβριο, έπειτα από πολλές διαδικαστικές περιπλοκές, είχε καταθέσει στο Λονδίνο σε έναν εισαγγελέα από τον Ισημερινό παρουσία Σουηδών δικαστικών. Και είχε επαναλάβει πως είναι εντελώς αθώος, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με την μηνύτρια ήταν κατ' αυτόν συναινετικές.

Ο Ασάνζ σχολίασε την ανακοίνωση της απόφασης αναρτώντας μια χαμογελαστή του φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Twitter...


Η Σουηδή ενάγουσα που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θεωρεί πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Μάσι Φριτς.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό», πρόσθεσε.

Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού.

Όμως σήμερα η εισαγγελία αποφάσισε να βάλει στο αρχείο τη μήνυσή της εκτιμώντας πως η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από πολλές περιπλοκές που οφείλονταν στην άρνηση του Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου όπου κατέφυγε το 2012.

«Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο σκόπιμα και η ανησυχία του, νομίζω, πρέπει να είναι ότι φοβάται μια καταδίκη για βιασμό. Κανείς δεν θέλει να είναι ύποπτος για βιασμό γιατί είναι μια σοβαρή και ατιμωτική κατηγορία», δήλωσε η Φριτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου