Πέμπτη, Μαΐου 18, 2017

Εγγυήσεις κορυφής από Τσίπρα για λύση στο χρέος εν όψει ψηφοφορίας




Την πλέον ισχυρή διαβεβαίωση για επίλυση στο θέμα του χρέους έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση και τα μέτρα του 2019 – 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής....

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, δήλωσε ότι τα νέα για το χρέος είναι τόσο καλά που στο κυβερνητικό επιτελείο δυσκολεύονται να τα πιστέψουν, κρατούν μικρό καλάθι αλλά από την άλλη πρόσθεσε «θα με αναγκάσουν να φορέσω γραβάτα» όπως είχε δεσμευτεί στις αρχές της θητείας του. Παράλληλα, αποκάλυψε κρίσιμα σημεία της επικοινωνίας του με την Άνγκελα Μέρκελ και της συνομιλίας που είχε στο Πεκίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά πήρε πάνω του το ζήτημα των εγγυήσεων για το χρέος με τον πλέον δημόσιο και ηχηρό τρόπο καθώς όπως αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της έκθεσης που ενέχουν τέτοιες δηλώσεις είναι μεγάλο για να γίνονται «στο βρόντο», μόνο και μόνο για λόγους συσπείρωσης και με την πιθανότητα να διαψευστούν λίγες μέρες αργότερα.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε την αίσθηση ισχυρής διαβεβαίωσης εκ μέρους της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ:

ότι τη διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την χειρίζεται μόνος του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόφγκανγκ Σόιμπλε αλλά πως και η ίδια είναι «on board»,
ότι δεν επιθυμεί να παρατείνει το θέμα του ελληνικού χρέους και δεν θέλει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με ανοιχτό το ελληνικό θέμα, αντιθέτως επιθυμεί αυτό να τεθεί εκτός κάδρου, όπως και αναμένεται να συμβεί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν είναι στημένη η κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου»

Αποκάλυψε ότι ήταν ο ίδιος που κάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο στο τηλέφωνο αμέσως μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο, όπου είχε συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και απ’ όπου αποκόμισε την αίσθηση ότι

Αφενός, πώς η διαπραγματευτική σύγκρουση των δύο μερών είναι πραγματική και όχι «στημένη»
Αφετέρου πως το ταμείο «εννοεί αυτό που λέει» ότι αν δεν πάρει την ελάφρυνση χρέους που ζητά, θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Ναι μεν είπε ο Τσίπρας, βρήκε ενθαρρυντική την επιμονή του Ταμείου στην απομείωση του χρέους πλην όμως, είδε με ανησυχία την κατηγορηματική στάση της Λαγκάρντ για αποχώρηση του Ταμείου στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Έτσι, είπε, αναζήτησε διαβεβαιώσεις από την Άνγκελα Μέρκελ ότι το ζήτημα δεν το χειρίζεται εξολοκλήρου ο (συγκρουσιακός) Σόιμπλε.



Δοκιμαστική έξοδος το καλοκαίρι

Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προέβλεψε ότι τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η βραδιά «θα είναι δύσκολη» και άφησε ανοιχτό παράθυρο οι οριστικές αποφάσεις να πάρουν αναβολή για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σημείωσε δε ότι η δοκιμαστική έξοδος θα γίνει ακόμη κι αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην απόφαση για το χρέος και πως αυτή μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις μες το καλοκαίρι, ακόμη και πριν μπει η χώρα στο QE. Ως προς αυτό επικαλέστηκε το γεγονός πως το δεκαετές ομόλογο έπεσε σε χαμηλό επταετίας κι εκτίμησε πως αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να πέσει από το 5% στο 4,5% ή και το 4%.



Σκληρό παιχνίδι εντυπώσεων εν όψει Eurogroup

Τα παραπάνω αρκούντως αποκαλυπτικά που ειπώθηκαν από την κορυφή της κυβέρνησης, εντάσσονται σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαχειριστεί τις εντυπώσεις που προκύπτουν από την μέχρι στιγμής- λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup κι ενώ ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα – μη ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ και την εκτίμηση ότι το όποιο συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των δύο μερών θα ενταθεί όσο θα πλησιάζουμε στη συνεδρίαση, «μπερδεύοντας» κοινή γνώμη και βουλευτές που όλες αυτές τις μέρες ακούνε την κυβέρνηση να καταθέτει την απόλυτη αισιοδοξία της.

Για το ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ είναι «πραγματική» όσο και σκληρή, δίνοντας την εντύπωση ενδεχομένως παράτασης του αδιεξόδου και νέων καθυστερήσεων, είχαν προειδοποιήσει κυβερνητικές πηγές στην αρχή της εβδομάδας, επιμένοντας την ίδια ώρα να ποντάρουν στο θετικό σενάριο και δίνοντας πολύ μικρές πιθανότητες στο αρνητικό σενάριο, της μη επίτευξης λύσης, στις 22 Μαΐου ή λίγο αργότερα.



Συγκρατημένο το Βερολίνο, «μαστίγιο» από ευρωπαίο αξιωματούχο

Από την άλλη το Βερολίνο, αναμενόμενα ενδεχομένως, επιμένει να χαμηλώνει τις προσδοκίες (κι ενίοτε να τις ανατρέπει).

Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στεφάν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα αφορούσε την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος αλλά δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο που έδωσε το Γραφείο Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, ότι δηλαδή συμφώνησαν πως, αναφορικά με το ζήτημα του χρέους «είναι αναγκαία κι εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup».

Επίσης, την ώρα περίπου που γινόταν γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, έγινε γνωστό και το περιεχόμενο δηλώσεων αξιωματούχου της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). Ο εν λόγω αξιωματούχος εμφανίστηκε να θέτει τις αυστηρές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υπάρξει συνολική συμφωνία, χαμήλωσε τις πιθανότητες για συμφωνία τη Δευτέρα στο 50% και πέταξε τη βόμβα πως η εκταμίευση της δόσης προϋποθέτει την απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ως προς το τελευταίο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν τις προηγούμενες μέρες ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Χθες, η κυβέρνηση δεν σχολίασε τις δηλώσει αυτές («η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων») αλλά κυβερνητικοί κύκλοι τις ενέτασσαν στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης ΔΝΤ – Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου