Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

Ντόναλντ Τραμπ... ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ




Συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ιβάνκα και Μελάνια κέρδισαν τις εντυπώσεις - Άγριες συγκρούσεις στο περιθώριο της επίσκεψης - Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους, τραυματίες και πυροβολισμοί

Στον δεύτερο προορισμό του μετά τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ ταξίδεψε...
τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας ένα χάος με συγκρούσεις, επεισόδια και τραυματίες, πίσω από τη «βιτρίνα» της ασφάλειας που μετέδωσαν τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά την επίσκεψή του στο Τείχος των Δακρύων (Δυτικό Τείχος), στην αιματοβαμμένη Ιερουσαλήμ. Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Αμερικανός εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέφθηκε το Τείχος των Δακρύων, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισε η κόρη του «πλανητάρχη», Ιβάνκα, με το κατάμαυρο φόρεμά της και η σύζυγός του Μελάνια, ντυμένη στα λευκά.







Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, που φορούσε ένα μαύρο κιπά, άγγιξε με το δεξί χέρι του το τείχος και τοποθέτησε, όπως επιτάσσει η παράδοση, ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στις πέτρες. Στα χαρτάκια αυτά συνήθως γράφονται προσευχές ή ευχές. Κατόπιν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε λίγες λέξεις στο βιβλίο των επισκεπτών. Ο Τραμπ επισκέφθηκε το Τείχος χωρίς τη συνοδεία Ισραηλινών αξιωματούχων.





Το ενδεχόμενο παρουσίας εξάλλου ενός Ισραηλινού αξιωματούχου ήγειρε ερωτήματα πριν από την επίσκεψη. Και αυτό διότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στον ιερό αυτό τόπο εκ μέρους των ΗΠΑ, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί πως το διπλωματικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα ζήτημα υπό διαπραγμάτευση.

Τον Αμερικανό πρόεδρο πάντως συνόδευε ο ραβίνος του Δυτικού Τείχους, Σάμουελ Ραμπίνοβιτς, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Israel Radio ότι έψαλε τους στίχους δύο ψαλμών μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ένας εκ των δύο, ο Ψαλμός 122, αναφέρει την Ιερουσαλήμ ως «μια πόλη που είναι ενωμένη».

«Ο Τραμπ είπε ότι κατανοεί τη σημασία του Δυτικού Τείχους για τον εβραϊκό λαό και για αυτό ακριβώς αποφάσισε να το επισκεφθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στο Ισραήλ. Είναι βέβαιος ότι θα έλθει ξανά εδώ, ενδεχομένως πολλές φορές. Ήταν πολύ συγκινημένος» περιέγραψε ο Ραμπίνοβιτς.









Το τείχος των Δακρύων βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κι αποτελεί τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το 1980. Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κηρύξουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν.

Στο τείχος των Δακρύων μετέβησαν επίσης η σύζυγός και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια και Ιβάνκα. Οι δυο τους επισκέφθηκαν το τμήμα εκείνο που μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες. Μάλιστα, αφού προσευχήθηκε, η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία έχει ασπαστεί τον ιουδαϊσμό, ντυμένη στα μαύρα, σκούπισε ένα δάκρυ.





Πριν από την ιστορική αυτή επίσκεψη, ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά της επισκέφθηκαν το ναό της Αναστάσεως, τον ιερότερο τόπο του χριστιανισμού, που επίσης βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ακολούθησε η επαφή και οι δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση στο Ισραήλ, ενώ δεν αποκάλυψε κανένα κρίσιμο μυστικό, το οποίο θα προκαλούσε προβλήματα στην παγκόσμια τάξη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το σχέδιο εποικισμού, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και το μείζον ζήτημα του Μεσανατολικού και της τρομοκρατίας, τα οποία συνδέονται άρρηκτα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης Τραμπ στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη. Οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν άγριες, ενώ υπήρξαν αναφορές για τραυματίες απ[ό σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου