Πέμπτη, Μαΐου 25, 2017

Όλοι, σε όλη την Ευρώπη, εναντίον του Σόιμπλε εκτός από τη Νέα Δημοκρατία




Ο γερμανικός Τύπος, η Κομισιόν ακόμα και ο συνοδοιπόρος του Σόιμπλε στο «μονόδρομο» της λιτότητας, Τόμσεν, επικρίνουν ευθέως τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup, αποδίδοντας του το σύνολο της ευθύνης για τη μη επίτευξη συνολικής συμφωνίας.


«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο, κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Welt, σε άρθρο με τίτλο: «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους».

Το εν λόγω δημοσίευμα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην εμμονική θέση του γερμανού ΥΠΟΙΚ κατά της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας» επισημαίνει η Welt και συμπληρώνει:

«Ο Σόιμπλε προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες της Αθήνας. Δεν διαθέτει καμία εντολή να μιλά για μέτρα, που θα αντιστοιχούσαν σε ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου, με τον τίτλο του άρθρου να: «Ουδείς λόγος για τα χρέη». «Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει» γράφει χαρακτηριστικά η TAZ, με αφορμή τη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον νέο γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ ,στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, ωστόσο «οι πολιτικές αβρότητες κάλυψαν μόνο φευγαλέα μια θεμελιώδη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Β. Σόιμπλε από τη μια πλευρά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την άλλη πλευρά. Οι δύο τελευταίοι ζητούν μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική εντολή.

«Καρφιά» από Κομισιόν

Σαφές είναι το μήνυμα της Κομισιόν προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος. Στην ερώτηση που αφορούσε τις αιτίες της αποτυχίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέθεσε όσα την προηγούμενη μέρα είχαν υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «οι Ελληνίδες έκαναν ο,τι έπρεπε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και είναι η ώρα οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, κάλεσε «όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων» και να συνεργαστούν για μια συνολική συμφωνία «το συντομότερο δυνατό» ενώ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Ευωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το «καρφί» της Κομισιόν στρέφεται κυρίως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων για μεγαλύτερη σαφήνεια, στις οποίες επέμεινε και χθες το βράδυ. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός πως στους «αποδέκτες» του μηνύματος βρίσκεται και το Βερολίνο, καθώς ο Σόιμπλε υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Βολές και από τον... συνοδοιπόρο

Δεν ξέφυγε από τα παραπάνω πλαίσια και ο Πολ Τόμσεν. Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα που υιοθέτησαν οι Έλληνες είναι πολύ δυνατό και πρόκειται για το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα».

Συμπλήρωσε λέγοντας πως «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενος ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει πως για να προχωρήσει συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. «Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία» είπε, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση. «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM, κατέληξε ο Πολ Τόμσεν.

«Πιο Γερμανός από τους Γερμανούς»

Ασκώντας κριτική στην τελευταία τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές και για τη στάση του γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Δεν επιλέξαμε να πάρουμε μια κακή συμφωνία για να την διαχειριστούμε επικοινωνιακά και να κάνουμε την τρίχα τριχιά. Όσο για το αν είμαστε ικανοί να κάνουμε διαπραγμάτευση, ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς γιατί το σύνολο του διεθνούς τύπου δεν ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα για ό,τι συνέβη στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Σόιμπλε στο πρόσωπο του κ. Κικίλια βρήκε έναν αναπάντεχο - δεν ξέρω πόσο αναπαντέχος ήταν - σύμμαχο» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου