Παρασκευή, Μαΐου 19, 2017

Μεγάλη αύξηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων παγκοσμίως




Επίπεδα ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος σημείωσε σχεδόν πενταπλάσια αύξηση από το 2010, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF ...με τίτλο «Ένα Παιδί είναι Παιδί: Προστατεύοντας τα παιδιά σε κίνηση από τη βία, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση».

Τουλάχιστον 300.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είχαν καταγραφεί σε περίπου 80 χώρες παγκοσμίως την περίοδο 2015-2016, ενώ την περίοδο 2010-2011 ήταν 66.000, όπως αναφέρει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2015-2016, 200.000 ασυνόδευτα παιδιά αιτήθηκαν άσυλο σε 80 χώρες, 100.000 ασυνόδευτα παιδιά συνελήφθησαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και 170.000 ασυνόδευτα παιδιά αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρώπη.

Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά υπολογίστηκαν ως το 92% όλων τα παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016. Τα παιδιά είναι περίπου το 28% των θυμάτων trafficking παγκοσμίως.

Η Υποσαχάρια Αφρική και η Κεντρική Αμερική και Καραϊβική μοιράζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών θυμάτων trafficking με 64% και 62% αντίστοιχα. Περίπου το 20% των λαθρεμπόρων έχουν σχέσεις σε δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Περισσότεροι επιλέγουν το επικίνδυνο ταξίδι

Η έκθεση σημειώνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών των παιδιών επιλέγει υψηλού κινδύνου διαδρομές, όντας πολλές φορές στο έλεος λαθρεμπόρων και διακινητών για να φτάσουν στους προορισμούς τους, κάτι που ξεκάθαρα υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα παγκόσμιο σύστημα προστασίας, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή από την εκμετάλλευση, την παρενόχληση και τον θάνατο.

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία μιας 17χρονης ασυνόδευτης κοπέλας από τη Νιγηρία, η οποία βίωσε το τραύμα της διακίνησης από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια του συγκλονιστικού ταξιδιού της από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Όταν περιγράφει τον λαθρέμπορο που έγινε διακινητής και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, λέει: «Όλα όσα είπε, ότι θα μας συμπεριφερόταν καλά και πως θα ήμασταν ασφαλείς, ήταν όλα λάθος. Ήταν ένα ψέμα». Η Mary, παγιδεύτηκε στη Λιβύη για πάνω από τρεις μήνες, όταν έπεσε θύμα παρενόχλησης. «Μου είπε πως αν δεν κοιμόμουν μαζί του, δε θα με πήγαινε στην Ευρώπη. Με βίασε».

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Justin Forsyth, δήλωσε ότι «έστω και ένα παιδί να μετακινείται μόνο του είναι πάρα πολύ και σήμερα, υπάρχει ακόμα ένας ιλιγγιώδης αριθμός παιδιών που κάνει ακριβώς αυτό – ενώ εμείς ως ενήλικες αποτυγχάνουμε να τα προστατέψουμε».


Αδίστακτοι λαθρέμποροι και διακινητές εκμεταλλεύονται την ευάλωτη κατάστασή τους για προσωπικό κέρδος, βοηθώντας τα παιδιά να διασχίζουν τα σύνορα, μόνο για να τα πουλήσουν ως σκλάβους και να τα εξαναγκάσουν στην πορνεία. Είναι ασυνειδησία το ότι δεν προστατεύουμε επαρκώς τα παιδιά από αυτούς τους καταστροφείς.

«Αυτά τα παιδιά, χρειάζονται μια πραγματική δέσμευση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της», είπε ο Forsyth. «Οι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της G7 πρέπει να καθοδηγήσουν αυτή την προσπάθεια, όντας οι πρώτοι που θα δεσμευθούν στην ατζέντα δράσης μας των έξι σημείων».

Λίγο πριν τη σύνοδο της G7, η UNICEF καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν την ατζέντα δράσης της των έξι προτάσεών της, έτσι ώστε να προστατευθούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και να εξασφαλιστεί η ευημερία τους.


1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.

2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.

3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.

4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.

6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου