Δευτέρα, Μαΐου 01, 2017

Αγωνιστικά μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά




Την Πρωτομαγιά ως σύμβολο διεκδίκησης των κοινωνικών αγώνων αναδεικνύουν με τα μηνύματά τους συνδικαλιστικά σωματεία και κόμματα. Καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια και μιλούν για αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη.....


Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στους αγώνες των εργατών στο Σικάγο ανατρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σημειώνει ότι «οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι. Σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Τονίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, «με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα», αλλά και τη μάχη της κυβέρνησης «σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα».

Και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή» στα συλλαλητήρια, «έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Το ΚΚΕ

Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ καλεί «όσους δεν συμβιβάζονται με την σημερινή κατάσταση».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» αναφέρει.

Αναφερόμενο στη διαπραγμάτευση, τονίζει πως «όποια “αντίμετρα” υπάρξουν, το πολύ - πολύ να οδηγήσουν σε μια αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή ο λιγότερο φτωχός να “πληρώνει” για τον περισσότερο φτωχό. Το βασικό μέρος των “αντιμέτρων” περιλαμβάνει μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας του και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, για να έχει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, με απευθείας χρηματοδότηση».

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφώνησε με τις ΗΠΑ την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στηρίζει όλα τα επιθετικά ΝΑΤΟικά σχέδια», συμπληρώνει.

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Η Ένωση Κεντρώων

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει τα εξής:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι κορυφαία και συμβολική ημέρα και αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή.

»Για την Ένωση Κεντρώων, η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση.

»Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της.

»Οι εργαζόμενοι ας μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, ας ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».
Το Ποτάμι

Ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ περιέχει η ανακοίνωση του Γιώργου Μαυρωτά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με αφορμή την ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, έκανε στο περιστύλιο της Βουλής, την ακόλουθη δήλωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε ένα μήνα. Κανονικά θα έπρεπε να καλεί τον κόσμο να γιορτάσει την Πρωταπριλιά, αυτή είναι η γιορτή του, με την συνέπεια έργων και λόγων που έχει».
Η OTOE

«Να φτιάξουμε εμείς τις Πρωτομαγιές που μας αξίζουν» ζητά η ΟΤΕ στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Πρωτομαγιά είναι «σύμβολο διεκδίκησης και αγώνων που όσο και αν ξεθώριασε ως ιστορική μνήμη στα λόγια και στις πράξεις, παραμένει φάρος ελπίδας και οδηγός για καλύτερες μέρες που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μαζί».

Και κάνει την ευχή «να αντλήσουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και δράση από την Πρωτομαγιά των δίκαιων αγώνων που μεγαλώσαμε για να κάνουμε πράξη εμείς τα όνειρα και τις ελπίδες μας».
Λαϊκή Ενότητα

Με μήνυμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη συνοδεύει το μήνυμά της η ΛΑ.Ε. που καλεί στην προσυγκέντρωση του κόμματος και παλαιστινιακών φορέων.

Καλεί «τον λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, ενάντια στο προωθούμενο 4ο μνημόνιο, νέας κατεδάφισης συντάξεων και εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερης φορολεηλασίας και ολοκληρωτικού ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου».
Η ΠΟΕΣΥ

Τη μάχη για την επιβίωση του δημοσιογραφικού κλάδου επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως αναφέρει ο κλάδος έχει περιέλθει σε δεινή θέση, «με διόγκωση της ανεργίας και της ανασφάλιστης ή απλήρωτης εργασίας – όσο και ασφαλιστικά, εφόσον μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ενημέρωση παραμένουν ανασφάλιστοι για περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε καταργήθηκε ο πόρος των αντίστοιχων Ταμείων αλλά και του Ταμείου κύριας ασφάλισης, που συγχωνεύτηκε στον ΕΦΚΑ».

Τονίζει ότι «δεν καταβάλλονται εργοδοτικές εισφορές στα Επικουρικά Ταμεία, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το Ταμείο κύριας ασφάλισής μας αυτά τα χρόνια καταληστεύθηκε όχι μόνο με το πέρασμά του στον ΕΦΚΑ αλλά και με το κούρεμα του PSI».

Τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι διεκδικούν «την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την αποκατάσταση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντιδρώντας σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Ενημέρωσης».

Και καταλήγει ότι τιμά Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας και στηρίζοντας όλες τις εργατικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1η Μαΐου και καλεί τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, να πάρουν μέρος σ’ αυτές, με διεκδικητικό αγωνιστικό φρόνημα και παλμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου