Δευτέρα, Μαΐου 15, 2017

Ανακοινώνει πρωθυπουργό, βλέπει Μέρκελ




Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας -που μέχρι στιγμής αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό- θα ανακοινώσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ....

Αύριο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα διορίσει τη νέα κυβέρνηση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκλήρωθεί στα κόμματα οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου.

Εκπροσώπηση σε όλες τις περιφέρειες ανήγγειλαν τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά κόμματα. Με 577 υποψηφίους για ισάριθμες έδρες θα εκπροσωπηθούν το κεντρώο κίνημα Δημοκρατία Εμπρός, οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, το κίνημα του Μελανσόν Ανυπότακτοι, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, οι Σοσιαλιστές, το Κομουνιστικό Κόμμα και ο ευρωσκεπτικιστής Ντιπόν ντ’ Ενιάν, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τη Μαρίν Λεπέν, αλλά τώρα προτίθεται να κατεβεί ανεξάρτητος.

Χθες, στη σύντομη πρώτη ομιλία του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υπογράμμισε τη θέλησή του να δώσει εκ νέου εμπιστοσύνη στους Γάλλους και να αποβάλει την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της χώρας.

«Περισσότερο παρά ποτέ, ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από μια δυνατή Γαλλία, σίγουρη για την αποστολή της, ικανή να υψώνει τη φωνή της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, ικανή στο να επινοεί το μέλλον», είπε.

Αναγνώρισε ότι το έργο είναι δύσκολο, εκτίμησε όμως ότι η χώρα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, γι' αυτό σκοπεύει «να μην υποχωρήσει στις δεσμεύσεις που θα εξασφαλίσουν τη ευημερία και τη δύναμη της χώρας. Και συνόψισε ότι η εργασία θα απελευθερωθεί, οι επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν, οι πρωτοβουλίες θα ενθαρρυνθούν.

Η καλλιέργεια και οι παιδεία με τις οποίες οικοδομείται η ατομική χειραφέτηση, η δημιουργία και η καινοτομία θα είναι στο επίκεντρο του έργου μου» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «οι ξεχασμένοι της παγκοσμιοποίησης θα προστατευθούν καλύτερα» και κάλεσε όλους τους παράγοντες της πολιτείας να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την δημιουργία «ενός καλύτερου κόσμου για τις νέες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου