Πέμπτη, Μαΐου 18, 2017

Ας αναλογιστούν.

 

Σήμερα το βράδυ η Βουλή αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, ψηφίζοντας το...

πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Τα κόμματα, βεβαίως, διασταυρώνουν τα ξίφη τους από χθες που άρχισε η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια. Το ίδιο θα κάνουν και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί. Υψηλοί τόνοι, σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.


Αλλος δρόμος από την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχει, γιατί αν υπήρχε, θα είχε υποδειχθεί. Αυτό υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία, γιατί από τη στιγμή που η παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα δεν αμφισβητείται, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τη μικροπολιτική και να προσαρμόσουν τον πολιτικό λόγο τους στα πραγματικά δεδομένα. Η συμφωνία είναι πολύ σκληρή για τα φτωχά και τα μεσαία λαϊκά στρώματα, για το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, των συνταξιούχων.

Και τα αντίμετρα -που ομολογουμένως πρώτη φορά περιλαμβάνονται σε συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές- απαιτούν, προτού εφαρμοστούν, μεγάλες θυσίες, απαραίτητες για να επιτευχθούν οι «στόχοι» των υψηλών πλεονασμάτων.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία. Δοκιμασία την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Ούτε η κυβέρνηση, η οποία προσδοκά βάσιμα πως αυτή η δοκιμασία θα είναι η τελευταία, καθώς, ταυτόχρονα με αυτήν, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία προς το τέλος της κρίσης και την ανάπτυξη.

Το κλειδί για να ανοίξει αυτή η πόρτα το γνωρίζουμε από την αρχή της κρίσης. Απαιτείται μια οριστική και μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το κλειδί αυτό το κρατούν οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός φάνηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το θέμα του χρέους μπορεί να κλείσει είτε στο Eurogroup της Δευτέρας είτε σε ένα από τα αμέσως επόμενα, ώς τις 15 Ιουνίου.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν τραγωδία για τη χώρα και με τα σημερινά δεδομένα ουδείς μπορεί να φανταστεί ποιον -εντός κι εκτός Ελλάδας- συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο τα κόμματα θα πρέπει να αναλογιστούν τι μήνυμα στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία...

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου