Παρασκευή, Μαΐου 19, 2017

Bloomberg: Το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου Μνημονίου;





Το ερώτημα εάν τα μέτρα που ψήφισε χθες η Ελλάδα θα είναι καθοριστικά για την ελάφρυνση του χρέους για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική κρίση ή συνεπάγονται ...περισσότερη λιτότητα που θα "τσακίσει" την οικονομία και θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης, θέτει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι Έλληνες βουλευτές νομοθέτες ενέκριναν την Πέμπτη τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι", δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε: "Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις δυνάμεις που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης".

Εάν η Ελλάδα λάβει μια αρκετά ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της στην ευρωζώνη, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Μια τέτοιου είδους συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι ελληνικές αγορές σημείωσαν ράλι αυτό το μήνα μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ευρωζώνης και ΔΝΤ. Η αβεβαιότητα ωστόσο μέχρι την επίτευξη αυτής της συμφωνίας ευθύνεται για την εκ νέου διολίσθηση της χώρας σε ύφεση και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2017 σε 1,8% από 2,7% προηγουμένως.

Σημείο καμπής

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, μια συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα και τον ΟΔΔΗΧ να βγει επιτυχώς στις αγορές. Αυτό θα πυροδοτήσει ροή ξένων επενδύσεων από όσους κυνηγούν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από το δυνητικό επίπεδο.

"Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα υφεσιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων" τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Νικόλαος Καραμούζης,πρόεδρος της Eurobank Ergasias. "Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί περισσότερο από ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, από τη συμμετοχή στο QE και από τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμενε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για διάστημα 5 ετών, κάτι που αμφισβητεί το ΔΝΤ λέγοντας πως θα έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, εάν τελικά επιτευχθεί.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι στόχο θα επιτευχθούν παραπέμποντας στις υπεραποδόσεις της περυσινής χρονιάς όπου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, δεν πείθεται. "Δεν υπάρχει προηγούμενο για μη πετρελαιοπαραγωγική χώρα να εμφανίζει συστηματικά πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε "Κάτι τέτοιο ή που δεν θα επιτευχθεί ή που θα επιτευχθεί με κόστος μια τεράστια ύφεση".



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου