Παρασκευή, Μαΐου 19, 2017

Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα
Θετικό μήνυμα αναμένει η Ελλάδα για το χρέος έως τον Ιούνιο τονίζει η FAZ
Με ανέπαφη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκλογές θα διεξαχθούν το 2019

«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως ....να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας την δέσμευσή του ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα με ψηφισμένο το πακέτο μέτρων πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει ως αντάλλαγμα, το αργότερο τον Ιούνιο, ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσσος στο μανίκι του Τσίπρα.

Οι βουλευτικές εκλογές επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέπαφη.

Από την πλευρά της, η Handelblatt τονίζει ότι μετά την προκαταρτική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις αρχές Μαΐου, στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, «με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι ‘όχι’, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες» γράφει η οικονομική εφημερίδα.

«Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας» σημειώνει επίσης ο συντάκτης.

Η FAZ αναφέρει πάντως ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς ο ίδιος δεν έχει απέναντί του «έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με το όνομα Τσίπρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου