Τρίτη, Μαΐου 23, 2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Αγριες διαβουλεύσεις στο Eurogroup -Για να γεφυρωθεί το χάσμα Σόιμπλε-ΔΝΤ





Αγρια νύχτα απόψε στις Βρυξέλλες, με τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ νωρίτερα έγιναν παράλληλες, πολυεπίπεδες και πολυμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασίσει τελικά το ΔΝΤ αν θα μετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα «μηνύματα» πριν την έναρξη του Eurogroup έδειχναν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία, δηλαδή να εγκριθεί η εκταμίευση δόσης έπειτα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Tο Eurogroup διεκόπη για περίπου 3 ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς και πολυμερείς επαφές. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στόχος των επαφών ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Συζητούν για πλεονάσματα 2%-2,2% μέχρι το 2060

Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.


Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.

Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.



Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε: Μετά το τέλος του προγράμματος το χρέος

Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε είχαν «παγώσει» τις προσδοκίες για συνολική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία. «Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα. Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος», δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ηρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά, ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αλλά φάνηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.



Πηγή: Αγριες διαβουλεύσεις στο Eurogroup -Για να γεφυρωθεί το χάσμα Σόιμπλε-ΔΝΤ | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου