Σάββατο, Μαΐου 20, 2017

Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup...



Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος...

Στο 3,5% τα πλεονάσματα μέχρι το 2022...

Μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου χτες το βράδυ, όλα τα βλέμματα ...στρέφονται στο Eurogroup της Δευτέρας. Από τη στιγμή που...
η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που της αναλογούσαν από τη συμφωνία με τους δανειστές, είναι βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανακοινώσει ότι έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία. Ωστόσο, δύσκολα θα κλείσει τη Δευτέρα η συμφωνία για το χρέος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα παραπεμφθεί για το Eurogroup της 15 Ιουνίου.
Τα τέσσερα στάδια

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να περάσουμε από τέσσερα στάδια:

Προκαταρκτική συμφωνία επί του πακέτου μέτρων (έχει ήδη γίνει με τη συμφωνία του Hilton).
Εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την πλευρά των ελληνικών αρχών (έγινε με την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή).
Θετική έκθεση «συμμόρφωσης», η οποία θα αφορά το κατά πόσον και με ποιον τρόπο έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα (αναμένεται τη Δευτέρα).
Ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους (υπό διαπραγμάτευση).

Θα έχουμε συμφωνία;

Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της για το ότι τη Δευτέρα θα κλείσει και το θέμα του χρέους, οπότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε για το ζήτημα: «Το βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει μια συμφωνία στις 22 Μαΐου συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας. Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι, λοιπόν, ότι θα υπάρξει συμφωνία είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες ημέρες μετά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς: «Τη Δευτέρα θα υπάρξει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι οι θεσμοί έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το κατά πόσον η δήλωση του Μαΐου 2016 είναι επαρκής ή χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, το κομβικό ερώτημα είναι κατά πόσον τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξειδικευτούν περισσότερο ή όχι. Βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.»
3,5% έως και το 2022

Πάντως μια πρώτη εικόνα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το χρέος, διαφάνηκε τόσο από γραπτή δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όσο και από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε χτες. Φαίνεται ότι τα πλεονάσματα του 3,5% θα διατηρηθούν έως και το 2022, κάτι που συνδέεται άμεσα με πόσο μεγάλη θα είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όσο πιο πολύ διαρκούν τα μεγάλα πλεονάσματα, τόσο πιο μικρή θα είναι η ρύθμιση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το να διατηρηθούν τα πλεονάσματα του 3,5% 4 χρόνια μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου του 2018 ήταν η «συμβιβαστική» πρόταση Σόιμπλε. Η αρχική προέβλεπε 10 χρόνια...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου