Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017

Βατικανό: Ο Πάπας, η Μελάνια, η πίτσα, η ποτίτσα και τα... fake news!




Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης των Τραμπ στην Αγία Έδρα


Αμήχανα χαμόγελα και «παγωμένες» χειραψίες στη συνάντηση του πλανητάρχη με τον ποντίφικα - Η... δήθεν παρεξήγηση για τις... διατροφικές συνήθειες του Τραμπ και τα... υπερβολικά μαύρα πέπλα της Πρώτης Κυρίας και της Ιβάνκα....

Μπορεί να κράτησε μόλις 25 λεπτά, ωστόσο η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που συνοδευόταν από τη γυναίκα του, Μελάνια, και την κόρη του, Ιβάνκα, είχε ουκ ολίγα στιγμιότυπα, τα οποία «έκλεψαν» τα φλας των φωτογράφων.

Με το κλίμα να είναι εμφανώς αμήχανο και τα χαμόγελα λίγα και «σφιγμένα», ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιχείρησε να «σπάσει τον πάγο», κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πατρίδα της Μελάνια Τραμπ, την Σλοβενία. Έτσι, την ρώτησε, δείχνοντας τον Τραμπ: «Τι τον ταΐζεις, ποτίτσα;» (σ.σ. όπου ποτίτσα, βλ. ένα παραδοσιακό γλυκό της Σλοβενίας, που θυμίζει ψωμί γεμιστό με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και κρέμα. Η μοναδική ομοιότητά της με την πίτσα είναι η... υψηλή θερμιδική αξία της).

Είτε από άγχος είτε από βιασύνη, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μάλλον... παράκουσε κι έτσι, η απάντησή της, πριν τελειώσει ο μεταφραστής και νομίζοντας ότι ο Πάπας της είπε «πίτσα», απάντησε: «Πίτσα, ναι!», προκαλώντας αμηχανία.



Και αν ο παραπάνω διάλογος σας φαίνεται σχεδόν... απίθανο να συνέβη, τότε μάλλον έχετε δίκιο. Διότι, όπως έμελλε να αποδειχθεί, πρόκειται για... fake news. Και αυτό, γιατί, μπορεί τα ιταλικά ΜΜΕ να μετέδωσαν τον παραπάνω διάλογο ως αυθεντικό και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναπαρήγαγαν την είδηση, ωστόσο ένας Σλοβένος αξιωματούχος του Βατικανού έσπευσε να αποκαταστήσει την τάξη -και την αλήθεια.

Ποια ήταν αυτή; Ότι ο Πάπας όντως ρώτησε περί «ποτίτσας» και η Μελάνια όντως άκουσε «ποτίτσα» και απάντησε «ναι, ποτίτσα!», δίχως να υπάρξει καμία παρερμηνεία μεταξύ του.Ο ίδιος Σλοβένος αξιωματούχος του Βατικανού διευκρίνισε μάλιστα ότι ο σύζυγος μιας ανιψιάς του Πάπα είναι σλοβενικής καταγωγής, εξ ου και ο ποντίφικας γνωρίζει πολύ καλά αυτό το γλυκό και συχνά αναφέρεται στην ποτίτσα, όταν υποδέχεται Σλοβένους επισκέπτες.

Η απρόβλεπτη… ερώτηση του Πάπα στη Μελάνια  (Photos) - Media


Αυτό που επίσης συζητήθηκε, ήταν το «dress code» που επέλεξαν για την εμφάνισή τους ενώπιον του ποντίφικα η Μελάνια και η Ιβάνκα. Και, αν το μαύρο ήταν η φυσική επιλογή, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, το πέπλο που φόρεσαν και οι δύο και απαραίτητο δεν ήταν και μάλλον... υπερβολικό.

Αμηχανία, δε, επικράτησε κατά τη συνάντηση του ίδιου του Τραμπ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Όταν οι δύο άντρες πόζαραν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρέμεινε σοβαρός, ενώ ο πλανητάρχης χαμογελούσε στους φωτορεπόρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου