Σάββατο, Μαΐου 20, 2017

Αυτό είναι το χειρότερο από τα social media για την ψυχική υγεία
Συχνά αναφέρεται ότι τα social media έχουν επιδεινώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και ότι η χρήση τους δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης....


Η Βασιλική Κοινότητα για τη Δημόσια Υγεία, ωστόσο, αποφάσισε να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και να διαπιστώσει ποιο από τα social media βλάπτει περισσότερο την ψυχική υγεία, ιδίως δε των νέων ανθρώπων.

Έτσι, πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ 1.479 ατόμων ηλικίας 14-24 ετών και διαπίστωσε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιδρά πιο αρνητικά στον ψυχισμό των νέων ανθρώπων είναι το Instagram, καθώς επηρεάζει αρνητικά την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, τον ύπνο (!) τους και τους προκαλεί διαρκές άγχος μήπως και χάσουν κάποια εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, οι ερωτηθέντες θεωρούν ως πιο θετικό από τα social media το YouTube και ακολουθούν τα Twitter, Facebook και Snapchat.

Στην έκθεσή της η Βασιλική Κοινότητα ανέφερε ότι «οι πλατφόρμες που υποτίθεται ότι βοηθούν τους νέους ανθρώπους να συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα μάλλον ενισχύουν μια κρίση στην ψυχική υγεία τους».

Μάλιστα, προτείνεται τα ίδια τα social media να προειδοποιούν τους χρήστες τους για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης, καθώς, όπως υποστηρίζει η έκθεση, είναι εξίσου εθιστικά με τη νικοτίνη και το αλκοόλ.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τις πιο αρνητικές απόψεις τις συγκεντρώνουν δύο social media (Instagram και Snapchat) που επικεντρώνονται στις φωτογραφίες, προκαλώντας συναισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου