Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Ρέγκλινγκ: Η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων το 2015 κόστισε πολλά δισ. ευρώ




«Ευθεία βολή» για τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές, τόνισε - Όχι άλλα μέτρα λιτότητας, τώρα διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και ιδιωτικοποιήσεις - Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο»....

Η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στις αρχές του 2015 κόστισε στην Ελλάδα πολλά δισ. ευρώ, δήλωσε από το ίδιο πάνελ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι την επόμενη βδομάδα ο ESM αναμένεται να εκταμιεύσει 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πια ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, αλλά αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός (και όχι η πια η λιτότητα) με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του υπερταμείου.

Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.



Καρφί στον ΣΥΡΙΖΑΣτο σημείο αυτό ο κ. Ρέκλινγκ έκανε μια αναδρομή λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά λεφτά».

Ο επικεφαλής του ESM είπε επίσης ότι παρότι και αυτή η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο» αξίζουν συγχαρητήρια στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές

Όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις για το πόσα χρόνια θα παραμένει η Ελλάδα στα Μνημόνια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως «επτά χρόνια είναι πολλά. Στην Ελλάδα τα Μνημόνια κράτησαν περισσότερο, άλλες χώρες πέτυχαν να βγουν σε 1-3 χρόνια μόνον».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε όμως πως στην Ελλάδα υπήρχαν πολλοί λόγοι καθυστέρησης. Όπως είπε:
-Πρώτον, η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία με τις άλλες χώρες.
-Δεύτερον, αμφισβητήθηκε η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
-Τρίτον, η ρήξη του 2015 έφερε πισωγύρισμα, παρότι ως τότε και το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έβλεπαν σημαντική πρόοδο.

«Τώρα πλέον όμως, πρέπει να ζήσουμε την επιτυχία για τη συμφωνία που επετεύχθη» επισήμανε.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τον σχεδιασμό του προγράμματος το 2015 και για να αποφευχθεί το Grexit. Το δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης η εφαρμογή της συμφωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου