Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017

Ομολογία Χουλιαράκη: Ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα δίνονταν το 2018





Στο συνέδριο του Economist


«Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
....Σε ομολογία ότι όλος ο... αγώνας της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους ήταν μια επικοινωνιακή «φούσκα» προχώρησε ο Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποστήριξε ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup υπάρχει επαρκής σαφήνεια για να προσδιορίσουν οι αγορές που πάνε τα πράγματα αναφορικά με το χρέος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής αν υπήρχε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους με το ΔΝΤ.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τον Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) της ΕΚΤ λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει επαρκής σαφήνεια για το χρέος.

«Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές; Όχι» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης. Ξεκαθάρισε ότι το QE «είναι επιθυμητό» αλλά ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά και ότι ο διάδρομος είναι ανοιχτός.

Να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό στην ανάπτυξη

Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης ζήτησε να γίνουν πολλά περισσότερα για την αναδιανομή «και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη».

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε στο στόχο μείωσης της γραφειοκρατίας, στη σημασία την «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» (reclaim ownership of the program) και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειάζεται τώρα να διακηρύξουμε την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος, για να μπορούμε να έχουμε αφήγημα στις αγορές», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πρέπει να μεταβληθεί η επικοινωνιακή πολιτική ώστε να προβάλλονται τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου