Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Τζανακόπουλος: Εξωθεσμικές παρεμβάσεις Ρέγκλινγκ-Πετύχαμε το 90% των στόχων
«Το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδο της στις αγορές»
"Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και η ΝΔ ταυτίζουν τις επενδύσεις με τις ιδιωτικές επενδύσεις... Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις"Καταλόγισε στον Μητσοτάκη ότι μιλάει για περικοπές δαπανών από το Δημόσιο χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές
Εκτίμησε ως πιθανό ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές
χρήματος...


Σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και στρατηγική δημιουργίας ενδοκυβερνητικών «ρηγμάτων».

Με αφορμή την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι κάποιοι υπουργοί αρνούνται την ιδιοκτησία του μνημονίου, και αμφισβητούν συμφωνηθέντα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι και ο κ. Σόιμπλε έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ρήγματα μέσα στην κυβέρνηση. «Είναι ενδιαφέρουσα στρατηγική, χωρίς αποτέλεσμα, και δεν πατάει στην πραγματικότητα» δήλωσε, μιλώντας για «εξωθεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο των θεσμών της ελληνικής δημοκρατίας». «Δεν μπορούν να προχωρούν σε τέτοια σχόλια… Ο καθένας τα του οίκου του, φαντάζεστε αν παρεμβαίναμε για τον τρόπο που διοικείται ο ESM θα γινόταν πολεμική κατάσταση στην Ευρώπη». «Υπάρχει δημοκρατία να το καταλάβει ο κ. Ρέγκλινγκ» δήλωσε.

Δεν εξυπηρετούν, συνέχισε, σε τίποτα τέτοιες παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών εφόσον ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις.

«Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και η ΝΔ ταυτίζουν τις επενδύσεις με τις ιδιωτικές επενδύσεις... Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις, είχαμε εκατοντάδες επενδυτές που περίμεναν ολοκλήρωση για να ξεκινήσουν σειρά από προτζεκτς σε τουρισμό, μεταφορές, κλπ. Θα δραστηριοποιηθούν μέσα από το ΧΑ και αυτό θα περάσει και στην πραγματική οικονομία» εκτίμησε.

«Έχουμε επιτύχει το 90% των στόχων που είχαμε θέσει» δήλωσε δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις αποφάσεις του περασμένου Eurogroup. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τέλους του 2018 θα υπάρξει πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση εξόδου στις αγορές είναι θέμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπάρχει σαφής προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης και πρωτοβουλίες για αναπτυξιακές δράσεις. Η οικονομία, πρόσθεσε, δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής μιας σειράς καταστάσεων, παραθέτοντας σχετικούς δείκτες.

Για το ΔΝΤ δήλωσε ότι για πρώτη φόρα λέει ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και περιμένει τον Αύγουστο του 2018 για να καταλήξει αν το χρέος είναι βιώσιμο.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών ενόψει της συζήτησης στο κοινοβούλιο για την οικονομία, «καθώς έχουν ειπωθεί ανακρίβειες από τη ΝΔ».

Έβαλλε επίσης κατά της αντιπολίτευσης, και της ΝΔ ειδικότερα, λέγοντας «η αντιπολίτευση να μας πει πώς θα μειώσει τη φορολογία». «Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί που είναι παρότι είναι πια είναι αρκετά χαμηλότεροι. Πώς θα επιτύχει τις φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης; Ποιες δαπάνες θα περικόψει στο δημόσιο;» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών και με δεδομένο ότι είναι μια συμφωνία που έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης, για την οποία ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους αρχηγούς πριν και από τη συζήτηση στη Βουλή, γιατί σε σχέση με τη συμφωνία έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες από την αντιπολίτευση.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Τόνισε ότι τώρα η απόφαση λέει ότι το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδο της στις αγορές και όχι «μέχρι» την έξοδο της στις αγορές όπως έλεγε η απόφαση του Eurogroup του 2012.


Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, που υπάρχει μια δέσμευση εκ μέρους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι αυτό θα γίνει. Υπάρχει σαφής προσδιορισμός των μέτρων που θα παρθούν για το χρέος και ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν τόσο εξαντλητικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να καλύπτει πλήρως το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει παρ’ όλα αυτά επιτύχει το 90% των στόχων που είχε θέσει: Δηλαδή να υπάρχει ένας καθαρός προσδιορισμός, μια σαφής τοποθέτηση ότι θα τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, να υπάρχει στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης και η δέσμευση ότι θα παρθούν αναπτυξιακές δράσεις.

Επισήμανε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που υπήρξε το α’ τρίμηνο του 2017 και εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ πιο θετικό. Χαρακτήρισε δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και σημείωσε ότι, πέρα από αυτό, για πρώτη φορά μπορεί να δούμε υψηλούς -δεδομένων πάντα των συνθηκών- ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Τζανακόπουλος εκτίμησε ως πιθανό ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος. Υπάρχουν πιθανόν οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας ότι όμως αυτό το αποφασίζουν οι τεχνικοί για τη διαχείριση του χρέους.

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «μπορεί να λέει ό,τι θέλει, το θέμα είναι να μας πει και πώς ακριβώς θα μπορέσει να μειώσει τη φορολογία», με δεδομένο -όπως επισήμανε- ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί που είναι και χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι μιλάει για περικοπές δαπανών από το Δημόσιο χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές και πώς θα προκύψουν.

Αναφορικά με την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, σχολίασε: «Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά έχει έναν βαθμό είτε αυθαιρεσίας είτε ανοησίας. Αυτή η υπόσχεση είναι ένα κενό γράμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου