Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

Επαφές, προτάσεις και κλειστά χαρτιά...



Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές (παρασκηνιακές και μη) ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου. Αισιοδοξία σε...
όλες τις πλευρές για επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη. Κλειστά χαρτιά κρατάει το Βερολίνο για το χρέος, μηνύματα σε Σόιμπλε από Ελλάδα, Γαλλία, αλλά και ΕΚΤ.


Με το βλέμμα στο επερχόμενο Eurogroup τα δεδομένα για δόση και χρέος είναι τα εξής:

Αναφορικά με την εκταμίευση οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για να πάρει η Ελλάδα τα 7 δισ. για να αποπληρωθούν τα προηγούμενα δάνεια.
Στο κομμάτι του χρέους αναζητείται η χρυσή τομή για μια καλή διατύπωση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα. Το Βερολίνο, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι ξανά ένας πολύ δύσκολος συνομιλητής.

Αισιοδοξία Τσίπρα-Λε μερ

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το χρέος, βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Το Παρίσι επιθυμεί να φανεί σαν κεντρικός παίκτης στη διαπραγμάτευση και ο Μπρούνο Λε Μερ ήρθε να πραγματοποιήσει επαφές, μεταφέροντας την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα διατυπώθηκε η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» για να προσθέσει πως αυτή μπορεί να επέλθει την Πέμπτη χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Α. Τσίπρας, μάλιστα, τόνισε ότι «η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Από την πλευρά του ο Μπρούνο Λε Μερ, αφού επαίνεσε τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση επισήμανε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα είναι επωφελή και «αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε».

Ο μηχανισμός και η... γέφυρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησής του, η οποία προβλέπει έναν αυτόματο μηχανισμό με τον οποίο θα συνδέεται το χρέος με την επιτευχθείσα ανάπτυξη (αναλυτικές λεπτομέρειες στη σημερινή έκδοση της «ΕΦ.ΣΥΝ.»). Η Αθήνα εξετάζει την γαλλική πρόταση, η οποία εκ πρώτης όψεως δείχνει συμφέρουσα, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούν να βελτιωθούν.

Η πρόταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με δεδομένη, βέβαια, την επιδίωξη του Σόιμπλε η οποιαδήποτε διέξοδος να είναι διαχειρίσιμη πολιτικά ενόψει και τον εκλογών στη Γερμανία.
Κλειστά χαρτιά και επαφές σε υψηλό επίπεδο

Οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, πάντως, τις τελευταίες ώρες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει περαιτέρω επαφές σε υψηλό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους των θεσμών και των δανειστών.

Ο, συνήθως καχύποπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην γαλλική πρόταση, ωστόσο η συμφωνία του με την Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως βάζει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα...

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου