Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Το Λονδίνο θρηνεί για τον πύργο Γκρένφελ...

Είναι τραγικό οι συμφορές να βρίσκουν το Λονδίνο τόσο ηλιόλουστο όσο σήμερα: ο λαμπερός ήλιος δεν βρήκε ωστόσο τους κατοίκους σε καλή διάθεση αφού η...
πυρκαγιά στο 24ώροφο κτήριο Γκρένφελ, δείχνει να έχει σοκάρει όλους όσοι αδυνατούν να καταλάβουν πως είναι δυνατόν η πόλη να θρηνεί ξανά νεκρούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μιλούν για 12 επιβεβαιωμένους νεκρούς, για 74 συνολικά τραυματίες εκ των οποίων οι 20 σοβαρά και για άγνωστο αριθμό αγνοούμενων καθώς οι επίσημες αρχές δεν δίνουν εκτιμήσεις παρά μόνο επιβεβαιωμένα στοιχεία. Αναγνωρίζοντας το «σοβαρό περιστατικό» η κυβέρνηση, οι φορείς του Λονδίνου και ο δήμαρχος επιστράτευσαν όλα τα τμήματα-πυροσβεστική, νοσοκομεία και αστυνομία- στην τιτάνια προσπάθεια που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή ενώ πολλοί, δήλωναν μέσα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Περιττό να σημειωθεί ότι ακόμα επικρατεί πανικός στους δρόμους καθώς μεγάλα τμήματα γύρω από την περιοχή έχουν αποκλειστεί και ελικόπτερα έχουν καλύψει τον ουρανό του Λονδίνου, Παραπάνω από σαράντα πυροσβεστικά λαμβάνουν μέρος στην προσπάθεια, ενώ γιατροί έχουν σπεύσει στην περιοχή για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Οι πληροφορίες λένε ότι όλα ξεκίνησαν όταν πήρε φωτιά το ψυγείο ενός ενοίκου με τη φωτιά να επεκτείνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στους ορόφους ενώ οι ίδιοι οι ένοικοι καταγγέλλουν προβλήματα στο κεντρικό σύστημα αερίου, κάτι που επίσης ανέφερε και ο ίδιος ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Το κτήριο που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 70, στα πλαίσια του τότε κοινωνικού προγράμματος των εργατικών κατοικιών, είχε ανακαινιστεί το 2012 με τους ενοίκους να καταγγέλλουν από τότε την έλλειψη κεντρικού συστήματος πυρόσβεσης. Μάλιστα για αυτό είχε δημιουργηθεί και ειδική ομάδα με το όνομα Grenfell Action Group που δημοσίευσε σε ειδικό μπλογκ συγκεκριμένες καταγγελίες. Το 2013 είχε δημοσιεύσει μια εκτίμηση για τους σοβαρούς κίνδυνους που εγκυμονεί για τη ζωή των ενοίκων και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σήμερα δυστυχώς οι φόβοι γίνονται πραγματικότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων που διέμεναν στο κτήριο να προέρχονται από λαϊκά στρώματα και να είναι διαφορετικών εθνοτήτων. Ως γνωστόν η περιοχή ήταν παραδοσιακά η πιο ανοιχτή του Λονδίνου, το καταφύγιο των εναλλακτικών και το κέντρο της πολυπολιτισμικότητας, όταν κάτι τέτοιο συνιστούσε ακόμα άγνωστη λέξη για την πόλη.

Το περίφημο καρναβάλι που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, μια ειδική παρέλαση όπου συμμετάσχουν λαοί από όλο τον κόσμο για να προασπίσουν τις ξένες κουλτούρες, είναι από τους πιο δημοφιλείς θεσμούς του Λονδίνου-το ίδιο και η αγορά του Πορτομπέλο και τα στέκια του Νόττινγκ Χιλ που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Όλοι θα θυμούνται την ταινία “Νότινγκ Χιλ” που διαφήμιζε ακριβώς αυτή την πτυχή. Σήμερα το ελεύθερο δυτικό Λονδίνο μοιάζει ανοχύρωτη πόλη με μια πυρκαγιά που είχαν παρά πολλά χρόνια να δουν οι κάτοικοι και με τους έμπειρους πυροσβέστες να δηλώνουν πως είναι «κάτι πρωτοφανές στην περιοχή».

Ανέκαθεν άλλωστε το Λονδίνο φημιζόταν για την επάρκεια σε πυροσβεστικές δυνάμεις και για τη μεγάλη έμφαση που δίνει στα θέματα πυρόσβεσης-κάτι που καλλιεργήθηκε στους κατοίκους μετά την Μεγάλη Πυρκαγιά που σχεδόν αφάνισε την πόλη τον 17ο αιώνα.

Μέσα σε μια βδομάδα όμως θρηνεί και πάλι νεκρούς, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας-με μια αδύναμη κυβέρνηση και το σενάριο του Brexit να αποτελεί υπαρκτή πραγματικότητα. Τραγική ειρωνεία; Σήμερα το πρωί ξανάνοιξε το Μπόροου Μάρκετ και η πόλη δεν μπορεί καν να χαρεί-ούτε καν να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου