Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Λύση στο Λουξεμβούργο ψάχνει το Μαξίμου...



Εντείνονται οι επαφές και οι παρασκηνιακές διεργασίες...


Με βασικό αντίπαλο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κυβέρνηση έχει μπροστά της 72 ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Η Γερμανική πλευρά, σύμφωνα με...
τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν έκανε δεκτή την γαλλική πρόταση που έχει ως βάση την ανάπτυξη στο τελευταίο Euroworking Group και αυτό το γεγονός προοικονομεί μια δύσκολη συνεδρίαση για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

H ελληνική «φόρμουλα» που θα παρουσιαστεί στο Λουξεμβούργο είναι σχεδόν έτοιμη και στηρίζεται σε παρεμβάσεις και επενδύσεις αναπτυξιακές, που θα γεφυρώσουν τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και Βερολίνου για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και μια πιο σαφή περιγραφή των μέτρων για το χρέος.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης που θα συνδέεται με την αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια. Δηλαδή η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα χρήματα στους εταίρους, αν πιστοποιείται επιβράδυνση της οικονομίας. Σε περίπτωση θετικής ανάπτυξης τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος θα είναι ακόμα και μηδενικές. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητά παράλληλα την ενίσχυση της δράσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών για την εκταμίευση χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Την ελληνική πρόταση, που αποτελεί συνδυασμό του γαλλικού μοντέλου και της παρέμβασης της Κομισιόν, αναμένεται να συζητήσουν διεξοδικά σήμερα ο πρωθυπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπ. Λεμέρ που έχει αναλάβει διαμεσολαβιτικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος αξιωματούχος έχει συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ έχει ήδη κατατεθεί από το Παρίσι πρόταση για δημιουργία μηχανισμού που θα παρακολουθεί κάθε 5 χρόνια την πορεία της ανάπτυξης, ώστε να ποσοτικοποιούνται ανάλογα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ελπίδες για συμφωνία την Πέμπτη

Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, ωστόσο παραμένουν στη γραμμή του πρωθυπουργού, πως «η κυβέρνηση δεν θα πάρει όποια λύση της προταθεί, απλώς για να κλείσει τη συμφωνία» και ακόμα και τώρα δεν αποκλείεται το ζήτημα να φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου. Αυτό που συνυπολογίζουν στην Ηρώδου Αττικού είναι πως στην περίπτωση που όλα παραπεμφθούν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «πράσινο φως» θα πρέπει και πάλι να το δώσει το Eurogroup που εκτός κάποια έκτακτη σύγκληση θα συνεδριάσει ξανά στις 10 Ιουλίου. Αν τα πράγματα πάρουν αυτό τον δρόμο, οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν βαθιά μέσα στο καλοκαίρι.

Το «παιχνίδι των λέξεων»

Οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι συνεχείς, ώστε το μοντέλο της λύσης που θα βρεθεί να εξυπηρετεί λεκτικά όλες τις πλευρές, αλλά και να περιορίζει τις αρνητικές εντυπώσεις που θα προκληθούν από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι τι θα αποφασίσουν στο ενδεχόμενο που η «προσφορά» του Eurogroup προς την ελληνική πλευρά είναι ίδια, όσον αφορά το χρέος, με την 22α Μαΐου και ενισχυθεί μόνο ως προς το αναπτυξιακό πακέτο που θα λάβει. Σε μια τέτοια περίπτωση ερωτηματικό θα εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τις διαθέσεις που θα δείξει ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και με μια υποσχετική.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα αποτέλεσαν μονόδρομο για την Αθήνα. Δηλαδή η απόφαση συζήτηση να στραφεί στο πεδίο της ανάπτυξης βλέποντας πως τόσο το «τρένο» του χρέους όσο και της ποσοτικής χαλάρωσης απομακρύνεται. Χωρίς να ομολογείται, κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν πως όλη η συζήτηση για την ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου χρέους δεν θα παραπεμφθεί αποκλειστικά για μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές ενδεχομένως να δημιουργηθούν νέες συνθήκες που θα μπορέσουν να επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο.

Δύσκολο το εσωτερικό πεδίο

Το ζήτημα για το Μαξίμου δεν είναι μόνο διαπραγματευτικό, αλλά και πολιτικό, όπως έγινε εμφανές στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση των βουλευτών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τόσο το κόμμα όσο και μεγάλη μερίδα βουλευτών βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους και ψάχνουν να βρουν ένα αφήγημα από το οποίο θα πιαστούν για να συνεχίσουν την κομματική και την κοινοβουλευτική τους πορεία.

Δεν είναι τυχαίο πως από το χρέος και το QE, το βάρος πλέον έχει δοθεί στην ανάπτυξη, καθώς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είδαν πως δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προβληματίζουν, όταν η κυβέρνηση περνά κάτω από το πήχη. Το Μαξίμου γίνεται ευάλωτο απέναντι στην αντιπολίτευση που «σφυροκοπά» για τους στόχους που είχαν τεθεί και δεν επιτεύχθηκαν.

Βουλευτές και στελέχη που μίλησαv την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα που ενημερώθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επεσήμαναν την ανάγκη η κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει άμεσα τις προτεραιότητες της και να στραφεί προς τα κοινωνικά στρώματα που τη στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι ίδιοι έδειχναν να αμφιβάλλουν για τις «καλές προθέσεις» των εταίρων βλέποντας πως από τον Σεπτέμβριο, ακόμα και αν βρεθεί μια μέση λύση τώρα, έρχεται η γ΄ αξιολόγηση και πιθανότατα νέες απαιτήσεις...

newpost.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου