Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Ο Τζανακόπουλος κάνει τον απολογισμό του…



To δικό του σχόλιο για την συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι...
πρόκειται για καλή και πραγματική η συμφωνία η οποία δίνει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη σημερινή εικόνα των spreads, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εντυπωσιακές αλλαγές μέσα σε δύο ώρες και πως θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες μέρες. Για να σημειώσει πως όλη αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που κατέληξε χτες το βράδυ σε συμφωνία θα παραγάγει τα αποτελέσματά της εντός εύλογου χρόνου και θα έχει θετική κατάληξη για τη χώρα.

Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως το Eurogroup, αυτό που αποφάσισε και για το οποίο δεσμεύτηκε είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς καμία στήριξη από τον επίσημο τομέα. «Για να γίνει αυτό» πρόσθεσε, «προϋποτίθεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν σταδιακές έξοδοι στις αγορές χρήματος ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που θα καταλήγει ακριβώς σε αυτόν τον στόχο: Ο στόχος είναι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα αυτοδύναμα να μπορέσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία αλλά και βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

Αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι με τη χθεσινή απόφαση αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αίρεται η κατάσταση της αβεβαιότητας κι αυτό συνοδεύεται στην απόφαση κι από μια σειρά δεσμεύσεων που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να τονώσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι η ανάπτυξη του α' τριμήνου του 2017 «έρχεται σε αντίθεση με τη γενικευμένη καταστροφολογία που αποτελούσε την καθημερινή ‘καραμέλα' της αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει τις αναπτυξιακές δράσεις, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τη δυνατότητα περίπου 1,6 δισ. να πέσουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν μειωθεί τα ληξιοπρόθεσμα του δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά περίπου 2 δισ. και ότι επομένως υπάρχει μια τάση και μια πορεία για την ολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το 2% πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 αποτελεί δέσμευση της χώρας σε λιτότητα διαρκείας. Συγκεκριμένα είπε ότι η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, για να υπογραμμίσει ότι «διαψεύστηκε και σε αυτόν τον τομέα», καθώς το 2022 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα υπάρχει δέσμευση για αυτόν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. «Το 2% των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί νούμερο που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία θα εξαιρείται θετικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας κι αυτό αποτελεί μια θετική διαπραγματευτική εξέλιξη», σημείωσε...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου