Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017

Οι οικονομικές σχολές που αντέχουν στην αγορά εργασίας





Ποιο επάγγελμα θεωρείται απαραίτητο σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και θα συνεχίζει να έχει ζήτηση και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ....

Σε διαδικασία εύρεσης του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν μετά τις σπουδές τους βρίσκονται αυτή την περίοδο οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη… σταθερότητα να αναδεικνύεται ως το νο. 1 κριτήριο για τη επιλογή τους.

Την ώρα που η ανεργία είναι στο «κόκκινο» και εκατοντάδες νέοι με πτυχία ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά, η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες γεννώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες και δημιουργώντας νέο «χάρτη» επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα θα αλλάξει τελείως, οπότε οι νέοι που καλούνται τώρα να κάνουν τις επιλογές τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις της αγοράς εργασίας.

Οι παρατεταμένες συνθήκες κρίσης σε συνδυασμό με το «αλαλούμ» στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, αυξάνει τη ζήτηση για καταρτισμένους λογιστές, φοροτεχνικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι της αγοράς, δικαιολογώντας την άνθηση του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ψηλά στις προτιμήσεις των νέων είναι και τα τουριστικά, η πληροφορική και το digital marketing, καθώς πρόκειται για επαγγέλματα που φαίνεται ότι «αντέχουν» στο μέλλον.

Οι ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση στη αγορά

Σε σχέση με άλλα προγράμματα σπουδών που θα έδιναν μόνο τεχνικά εργαλεία ή μόνο προοπτική κοινωνικής ανάλυσης, σπουδάζοντας οικονομικά ο σπουδαστής έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να πάρει μια καλή δόση και από τα δύο και να συνεισφέρει από την πρώτη κιόλας μέρα δουλειάς στις καθημερινές ανάγκες του Λογιστηρίου μιας εταιρίας. Παράλληλα, μπορεί να στελεχώσει τη διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών μιας επιχείρησης συμμετέχοντας από την πρώτη μέρα στο σχεδιασμό αξιοποίησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων της επιχείρησης, αλλά και στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των πάσης φύσεως υποχρεώσεών της, να αξιολογήσει νέα επενδυτικά σχέδια για λογαριασμό της επιχείρησης αλλά και να αντισταθμίσει τους κινδύνους που διατρέχει η επιχείρηση μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Επομένως όσο βαθαίνει η κρίση και το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας δεν απλοποιείται, θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, η ζήτηση για καταρτισμένους εξειδικευμένους λογιστές, φοροτεχνικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, λένε οι ειδικοί.

«Κλειδί» ο τύπος εκπαίδευσης

Ρόλο-κλειδί στην απόφαση των υποψηφίων φοιτητών παίζει σαφώς και η εκπαίδευση που προσφέρει το κάθε τμήμα των Ιδρυμάτων της χώρας. Οι σπουδές στα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, όπως σε αυτά του BCA College, αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση των φοιτητών σε σύγχρονα θέματα των πεδίων της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, χωρίς να παραβλέπουν τη σημαντικότητα άλλων πεδίων όπως των ποσοτικών, διοικητικών (management), πληροφοριακών συστημάτων και νομικών.

Οι υποψήφιοι καλό είναι να υπολογίσουν και την εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα, -δεδομένου του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας ειδικά στις οικονομικές επιστήμες- ώστε με την ολοκλήρωση των σπουδών τους να μπορούν να διεκδικήσουν με μεγαλύτερη δυναμική εντός και εκτός συνόρων τα επαγγελματικά δικαιώματα στα οποία παραπέμπει ο τίτλος τους.

Το BCA College για παράδειγμα συνεργάζεται με το Plymouth University -ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας που συγκαταλέγεται στο 2% των καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο- ενώ τα δύο τελευταία έτη των σπουδών πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, ο συνδυασμός της πρακτικής εφαρμογής της ακαδημαϊκής γνώσης με την ενσωμάτωση εργαστηριακών μαθημάτων, κατά το πρότυπο αντίστοιχων τμημάτων κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, είναι καθοριστικός στην επαγγελματική διέξοδο μετά το βασικό πτυχίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου