Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Ο Αμερικανός υπ. Αμυνας παραδέχεται: Χάνουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν




Παρά τα 16 χρόνια έπειτα από την έναρξη της πολεμικής επέμβασης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση στον πόλεμο μεταξύ των Ταλιμπάν και των στρατευμάτων της αφγανικής κυβέρνησης -που έχουν την στήριξη των ΗΠΑ-, με αμερικανούς διοικητές να κάνουν λόγο για «αδιέξοδο».


«Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτή την στιγμή. Θα το διορθώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Μάτις καταθέτοντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Οι Ταλιμπάν είχαν μια καλή χρονιά πέρσι, προσπαθούν να έχουν ακόμη μία φέτος… Αυτή την στιγμή πιστεύω ότι ο εχθρός προοδεύει», πρόσθεσε ο Μάτις.

Με βάση στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ειδικός γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ο Αμερικανικός στρατός έως τις 20 Φεβρουαρίου ήλεγχε ή ασκούσε επιρροή σε μόλις το 59,7% των 407 επαρχιών του Αφγανιστάν, μια έκταση μειωμένη κατά 11% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα σε μια επίθεση με φορτηγό-βόμβα, την πλέον αιματηρή στην αφγανική πρωτεύουσα έπειτα από την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα τέλη Απριλίου, η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επανεξετάζει την κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συζητήσεις αφορούν την αποστολή 3.000 ως 5.000 αμερικανικών και συμμαχικών στρατιωτών στην αφγανική επικράτεια.

Μεταξύ άλλων συζητείται να δοθεί περισσότερη εξουσία στις χερσαίες δυνάμεις και να επιτραπεί να λαμβάνουν περισσότερη επιθετική δράση ενάντια στους μαχητές των Ταλιμπάν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας, άσκησε πίεση στον Μάτις για την επιδεινούμενη κατάσταση, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα η ανάγκη οι ΗΠΑ «να αλλάξουν στρατηγική και να αυξήσουν τους πόρους, προκειμένου να ανατρέψουμε την κατάσταση».

«Αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη», απάντησε ο Αμερικανός υπουργός.

Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν το όφελος της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων, καθώς ο οποιοσδήποτε -πολιτικά αποδεκτός- αριθμός αυτών δεν θα είναι αρκετός για την ανατροπή της κατάστασης και πολύ μικρότερος για την δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας.

Από το 2001, όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος, έως σήμερα, περισσότεροι από 2.300 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 17.000 έχουν τραυματιστεί.

Το Σάββατο, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένας Αφγανός στρατιώτες άνοιξε πυρ εναντίον τους στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου