Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Λαγος....

 
 

Τo προσωπικό πολιτικό του μανιφέστο παρουσίασε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φώφη Γεννηματά.

Ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών» με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε για ακόμη μία φορά την προτίμησή του σε συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ., προεξοφλώντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες κάλπες.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, εκτίμησε ότι το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές και η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, με τη δημιουργία μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού «στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις».

Η επίσημη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σύμφωνα με την πολιτική εισήγηση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, εν όψει του συνεδρίου στο τέλος Ιουνίου, υποστηρίζει μεν τη συγκρότηση ενός σχήματος εθνικής συνεννόησης, διευκρινίζεται ωστόσο με έμφαση ότι «όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Ν.Δ.».

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως «λύση δεν αποτελεί η συντηρητική παλινόρθωση με ή χωρίς “συμπλήρωμα”».
Το θέμα του χρέους

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην κυβέρνηση λανθασμένους διαπραγματευτικούς χειρισμούς, σημειώνοντας ότι η χώρα εγκλωβίστηκε.

Προέβλεψε, δε, ότι το δημόσιο χρέος μπορεί από βάρος του παρελθόντος να γίνει «κλειδί του μέλλοντος», αν η χώρα απαλλαγεί οριστικά από τον δημοσιονομικό εθνικολαϊκισμό που τώρα δίνει μάχη οπισθοφυλακής «με την αποδοχή των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων και τη νεοταξική θεωρία των αντίμετρων και της αναδιανομής της μιζέριας για λόγους αμιγώς πολιτικούς».

Για το ίδιο θέμα παρενέβη χθες με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση “εκλιπαρεί” για μια “λεκτική διατύπωση”, ένα νεύμα ή έστω ένα κλείσιμο του ματιού με νόημα από τον κ. Σόιμπλε».

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, το «επικαιροποιημένο» δόγμα του Μαξίμου είναι «συμφωνία να ’ναι, και ό,τι να ’ναι» και νέα στρατηγική τους: «στα κουτουρού κι όπου μας βγάλει»…

Το «παρών» στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών» έδωσαν αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Κρεμαστινός, Γ. Μανιάτης, Στ. Ξεκαλάκης, Λ. Γρηγοράκος κ.ά., ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης, καθώς και μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών. Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου