Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2017

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ανατολικό Αιγαίο...



Έντονη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ των νησιών της Λέσβου και της Χίου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που...
συγκλόνισε την περιοχή την Δευτέρα και άφησε πίσω του μία νεκρή, αρκετούς τραυματίες και σοβαρές ζημιές ένας νέας σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης.




Από τις 07.14 έως και τις 07.35 έχουν καταγραφεί τρεις σεισμοί μεγέθους από 3,3 Ρίχτερ έως 4,4.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Λέσβο με απόφαση του δημάρχου και έπειτα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ενώ αναβάλλονται για ακόμη μία μέρα και οι πανελλήνιες εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.



Ακατοίκητα 150 σπίτια

Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι 150 σπίτια, από τα 254 που ελέχθησαν χθες από τα συνεργεία, έχουν κριθεί ακατοίκητα και πρέπει να κατεδαφιστούν στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.



Μελετά στήριξη η Κομισιόν

Στο μεταξύ με εντολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξετάζονται οι δυνατότητες στήριξης των κατοίκων της Λέσβου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να έχει μία πλήρη αναφορά για την έκταση και τις επιπτώσεις του σεισμού, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Μετανάστευσης υποστήριξε πως το νησί, που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια κάτω από την πίεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων, «δεν είναι μόνο του».

Επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου που είναι στη Χίο.

Η ίδια δήλωσε ότι το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει την κατάσταση, «γιατί έχουμε την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση και τώρα αυτόν τον τρομερό σεισμό- συνεπώς στηρίζουμε πλήρως του ελληνικό πληθυσμό».

Τη συμπαράστασή του στους πληγέντες εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που σε μήνυμα του στο Twitter έγραψε: «Συμπάσχουμε με τις οικογένειες της Λέσβου που χτυπήθηκαν από τον σεισμό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας».



Κλιμάκιο του υπουργείο Πολιτισμού

Παράλληλα, σήμερα στη Λέσβο μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείο Πολιτισμού για να αξιολογήσει τις ζημιές που υπέστησαν από τον σεισμό κυρίως μετα-βυζαντινά μνημεία.

«Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που αναφέρει τα πληγέντα μνημεία.

Πρόκειται για τους ιερούς ναούς Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα Λέσβου, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα και 'Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου.

Μικρότερες φθορές έχουν υποστεί εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, στα περίχωρά και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Επιπλέον διαπιστώθηκαν μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

«Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας»,

Τέλος, το ΥΠΠΟΑ που συμπληρώνει ότι «η εικόνα αυτή που κατέγραψε η εφορεία αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί».

*Στη Λέσβο θα μεταβεί σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τις ανάγκες των πληγέντων.

*Στο νησί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος...

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου