Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Άγρια κόντρα ΚΕΔΕ-Σκουρλέτη.



για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους συμβασιούχους...

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με αφορμή την απόφαση του...
Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η διάταξη του άρθρου 16 του ν.4429/2016, που προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση των συμβασιούχων Καθαριότητας ΟΤΑ έως 31.12.2017, αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές.

«Έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες ο κ. Σκουρλέτης» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με την οποία προσάπτει ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών.

«Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της 9ης Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 10ης Μαΐου 2017, σύμφωνα με τα οποία κρίθηκε, ομόφωνα, ότι η διάταξη του άρθρου 16 του ν.4429/2016, που προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση των συμβασιούχων Καθαριότητας ΟΤΑ έως 31.12.2017, αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές, επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα με την οποία κάποια στελέχη της Κυβέρνησης χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό.

Από το τέλος του 2016 ο κ. Σκουρλέτης αλλά και άλλοι Υπουργοί της κυβέρνησης, απειλούσαν με κυρώσεις τους Δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν την αντισυνταγματική όπως αποδείχθηκε διάταξη του Ν. 4429. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν την τσίπα και το θάρρος να τους ζητήσουν συγγνώμη ;» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην μακροσκελή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ που συνεχίζει ως εξής:

«Ο κ. Σκουρλέτης με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 15 Μαίου του 2017, είχε επιτεθεί στην ΚΕΔΕ για την ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα , μετά τη διαρροή της απόφασης σε καθημερινή εφημερίδα και χαρακτήριζε "εικαζόμενη" την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τώρα που η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικότητα, έχει το θάρρος να μας ζητήσει συγγνώμη;

Έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους, τους οποίους ξεγέλασε κι εξακολουθεί να εμπαίζει, υποσχόμενος τους μια δήθεν συνολική λύση στο πρόβλημα τους; Παίζει με τις ζωές των ανθρώπων ο κ. Σκουρλέτης;

Θα ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των πόλεων μας, τον οποίο η καθημερινότητα θα επιβαρυνθεί, αφού σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα κληθούν οι Δήμοι να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους χωρίς το απαραίτητο προσωπικό;

Θα έχει το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια τους εργαζόμενους , όταν πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν ούτε καν τα δεδουλευμένα τους, αφού με την ίδια απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική ακόμη και η πληρωμή τους;

Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Σκουρλέτης και οι εμπνευστές του άρθρου 16 του Ν. 4429/2016,

-πότε θα μας παρουσιάσει επιτέλους τη δήθεν λύση που προωθεί η Κυβέρνηση για το πρόβλημα , η οποία δεν θα έχει προβλήματα αντισυνταγματικότητας;

-με ποιον τρόπο και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι ;

-με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να καλύψουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων;

-ως πότε θα πληρώνουν η Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της τους ερασιτεχνισμούς "μαθητευόμενων μάγων" τύπου Σκουρλέτη;

-πότε θα ζητήσει συγγνώμη από την Κ.Ε.Δ.Ε. την οποία κατηγορούσε δημόσια ότι κινείται με μικροκομματικά κριτήρια;

-πότε θα ζητήσει συγγνώμη από την ΚΕΔΕ επειδή υπονοούσε ότι όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση αυτή, θα διαψεύδονταν όσοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση έφερε μια διάταξη που είχε συνταγματικά κωλύματα;

-πότε επιτέλους θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο -σκούπα που βρήκε "έτοιμο" από τον κ. Κουρουπλή, αλλά εδώ και μήνες παραμένει στα συρτάρια του γραφείου του , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιλυθούν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα των Δήμων;

Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε μέρα που περνά και στο τιμόνι του Υπουργείου Εσωτερικών παραμένει ο κ. Σκουρλέτης, καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί στο ζήτημα των συμβασιούχων. Καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Και η καθημερινότητα των πολιτών θα επιβαρύνεται διαρκώς.

Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε έναν άνθρωπο που με τις πολιτικές επιλογές του σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες; Σε έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι σχεδιάζει την αλλαγή του Καλλικράτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχει παρουσιάσει ούτε μια ολοκληρωμένη πρόταση;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η παραμονή του στη θέση που κατέχει , βλάπτει σοβαρά την Αυτοδιοίκηση , τους εργαζόμενους της, τους πολίτες.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. στην συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουνίου θα εξετάσει , μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα αποφασίσουμε από κοινού τους τρόπους που θα αντιδράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας.

Στόχος και προτεραιότητά μας είναι

-να διασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση

-την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας

-την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά τους».

Τι απαντά το ΥΠΕΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνει λόγο για εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

«Η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Τίθεται έτσι, με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά.

Τα ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή - η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ .

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, επισημαίνεται : «Η σπουδή της να συνδέσει τη συγκεκριμένη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ακύρωση της όποιας οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, ελπίζουμε να μην αποτυπώνει την πραγματική στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.

Ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα. Εάν δεν το γνωρίζει, τότε το υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή. Εκτός εάν η εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη υποδηλώνει ότι έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις».

«Σιγά "μην ιδρώσει το αυτί" του κ. Σκουρλέτη»

Σκληρή ήταν η ανταπάντηση της ΚΕΔΕ, που σε νέα της ανακοίνωση εξαπολύει δριμεία επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών, κατηγορώντας τον ότι δεν διαθέτει ούτε τσίπα ούτε φιλότιμο.

«Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν διαθέτει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο. Αυτό αποδεικνύει η ανακοίνωση που εξέδωσε για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν ήταν άλλος υπουργός στη θέση του, θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Το αυτί όμως του κ. Σκουρλέτη δεν ιδρώνει, γιατί προφανώς ο ίδιος έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα. Δεν μπορεί ο αριστερός μόνο στα λόγια, "χορτάτος" υπουργός, να αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων, που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα.

Θα συνιστούσαμε λιγότερη αλαζονεία στον κ. Σκουρλέτη. Δεν έχουμε ως ΚΕΔΕ ανάγκη τις συμβουλές και τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές αυτές, για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεολογικές του εμμονές.

Εμείς επιθυμούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που τους απασχολούν και καλύπτουν τη μισθοδοσία τους, αυτοί θα πρέπει να είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίζουν το πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιες ειδικότητες πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ.

Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τους συμβασιούχους και θα παραμείνουμε στο πλευρό τους» αναφέρεται στην νέα ανακοίνωση της ΚΕΔΕ...

enikos.gr

Αναρτήθηκε από nonew

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου