Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Μέρκελ-Κολ: Ο μέντορας, το «κορίτσι του» και η εσχάτη προδοσία [εικόνες]



Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ Η ΝΥΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Ο Χέλμουτ Κολ «άλλαξε την ζωή (μου) με καθοριστικό τρόπο» είπε η Ανγκελα Μέρκελ αποχαιρετώντας τον μέντορά της. Έναν μέντορα που όμως, δεν δίστασε να προδώσει....


«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε μια ελεύθερη ζωή. Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)» υπογράμμισε η Μέρκελ αποχαιρετώντας τον πρώτο και μακροβιότερο καγκελάριο της Γερμανίας.

Η σχέση Μέρκελ-Κολ

Ωστόσο, η σχέση τους δεν ήταν πάντα αρμονική. Το αντίθετο. Από σχέση πίστης και λατρείας έγινε σχέση προδοσίας.

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μέντορας της Μέρκελ. Το κορίτσι που είχε έρθει από την πρώην Ανατολική Γερμνανία είχε καταφέρει να τον μαγέψει από την πρώτη στιγμή.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ανατολική Γερμανία προτού ενταχθεί στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) του Κολ την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου την 9η Νοεμβρίου του 1989.



Η σχέση τους εξελίχθηκε σε μια πολύ στενή συνεργασία. Εκείνος τη φώναζε «το κορίτσι μου» και εκείνη ακολουθούσε πιστά τις συμβουλές του.

Ωστόσο, η Μέρκελ έμαθε πολλά. Απέκτησε εξουσία και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή δεν δίστασε να τον προδώσει. Για πολλούς ήταν αυτή που τον κατέστρεψε.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998, ο Κολ αποτυγχάνει στις βουλευτικές εκλογές και αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Ταυτόχρονα αποχωρεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον Νοέμβριο του 1999, ξεσπά το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του CDU. Ο ίδιος αρνείται να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών και αναγκάζεται σε παραίτηση και από την επίτιμη προεδρία του κόμματος.

Τότε είναι η στιγμή που η Γερμανίδα Καγκελάριος θα του γυρίσει την πλάτη.

Αποστασιοποιείται από τον άλλοτε μέντορά της. Εκείνος αποχωρεί ταπεινωμένος και εκείνη θριαμβεύει.

Η πίστη και η στοργή έχει δώσει τη θέση της στην αντιπαλότητα και την πολιτική διάσπαση. Όπως σε κάθε ιστορία πλούσια σε σκάνδαλα, πολιτική ίντριγκα και εξουσία.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε «Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)».













Πηγή: Μέρκελ-Κολ: Ο μέντορας, το «κορίτσι του» και η εσχάτη προδοσία [εικόνες] | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου