Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ζητεί από τον Τσίπρα ο δήμαρχος Λέσβου





Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών κατοίκων της Λέσβου....




«Πολλά σπίτια συμπολιτών μας έπειτα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των μηχανικών κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και πολλά άλλα κατεδαφιστέα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει δάνεια και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής τους. Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι σεισμοί φέρνει σε δεινή οικονομική θέση τους πληγέντες συμπολίτες μας, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους και τις περιουσίες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός.

Και συνεχίζει: «Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, πέρα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, να εξετάσετε επίσης το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής των δανείων από τους πληγέντες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, καθώς και την ευνοϊκότερη ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων τους. Επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για το νησί μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν αυτές τις δύσκολες ώρες οι πληγέντες του σεισμού της Λέσβου να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ώστε να καταφέρουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Θεσμοθέτηση μέτρων ζητά και το Επιμελητήριο



Επιστολή με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με την θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων, για την ανακούφιση του τοπικού πληθυσμού από τις συνέπειες του σεισμού της 12ης Ιουνίου, απέστειλε και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου στο υπουργείο Οικονομικών.

Επιγραμματικά οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Παράταση του χρόνου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
– Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
– Παράταση καταβολής φόρου εισοδήματος.
– Παράταση καταβολής ΦΠΑ.
– Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων (επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων)
– Παράταση καταβολής όλων των βεβαιωθέντων φόρων και εισφορών, ληξιπρόθεσμων και μη
– Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
– Παρέμβαση της κυβέρνησης για πάγωμα καταβολής δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και κατοίκων προς τις τράπεζες.
– Μείωση στα τιμολόγια ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
– Επιδότηση των μετακινήσεων από και προς τη Λέσβο.
– Μέριμνα για αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά τον επερχόμενο χειμώνα στις πληγείσες περιοχές.

«Θεσμοθετώντας και υλοποιώντας τα παραπάνω η Πολιτεία αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι συμπαραστέκεται και βοηθά το νησί της Λέσβου που για άλλη μια φορά βιώνει δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν σήμερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου