Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2017

Υπουργοί στο «κόκκινο»...

 



Με την πεποίθηση ότι κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές απέσπασε το μέγιστο δυνα­τό, ο πρωθυπουργός επικεντρώνει την προσοχή του στον...
τρόπο λειτουργίας, συνοχής και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησής του προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό - όπως το εκτιμά - μομέντουμ και να πετύχει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία με την επιστροφή στην κανο­νικότητα και τις αγορές.


Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προφανώς απαιτείται ο συντονισμός ενός αποτελε­σματικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λειτουργήσει σε υψηλότερες ταχύτητες και βαθμό αποτελεσματικότητας από το σημερινό. Αυτός άλλωστε ήταν και ο πυρήνας της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως λένε οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δεν έχει κατά νου καμία δι­ορθωτική κίνηση της κυβέρνησής του προς το παρόν. Έχει ωστόσο διαμορφώσει σαφή εικόνα για το τι (και ποιος) πρέπει να αλλάξει όταν έρθει η ώρα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κατά το φθινόπωρο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Βασικό κριτήριο του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στο τέλος του προγράμματος της εποπτείας τον Αύγουστο του 2018, είναι οι διορθωτικές κινήσεις που αφορούν, όπως ακούγεται, τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία βρίσκονται στο «κόκκινο» από πλευράς απόδοσης.

Έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρω­θυπουργού και ως άνθρωπος της «πιάτσας», έχει λύσει πολλά προβλήματα, αλλά είναι εμ­φανές ότι χρειάζεται νέο αίμα σε έναν ρόλο συντονιστή στην κυβέρνηση. Μπορεί ο πρω­θυπουργός να μπαίνει μπροστά στα θέματα:

- συσκέψεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα

- αλλά εδώ χρειάζεται ένα πρόσωπο που να σηκώνει το τηλέφωνο και να μην ακούει «μα - μου - σου - του» από τους υπουργούς και ατέρμονες κουβέντες και συσκέψεις. Υπάρχει; Στο Μαξίμου τώρα όχι. Ας ψάξει να το βρει.

Η ανάγκη να σηματοδοτηθεί η σύμπλευση με την Κεντροαριστερά μέσα από ένα πιο λαμπερό πρό­σωπο, οι εσωκομματικές βολές για κατά καιρούς δηλώσεις και εκτιμήσεις αλλά και η δυσαρέσκειά του για το υπουργικό πόστο φέρνουν τον Παν. Κουρουπλή στη διακεκαυμένη ζώνη. Πολιτικοί σχολιαστές παρακολουθούν τη συστηματική υ­πονόμευση της εσωκομματικής του εμβέλειας, τις επιθέσεις που δέχεται από την «Αυγή» αλλά και δικά του επικοινωνιακά παραστρατήματα με δηλώσεις που εκφεύγουν από την κοινή γραμμή. Πολλοί εκτιμούν ότι η ανάγκη επανεκκίνησης της κυβέρνησης θα έχει θύματα πρόσωπα που παρα­πέμπουν σε παλιότερες κυβερνητικές εποχές.

Παπαδημητρίου

Όλοι λένε ότι δεν του βγήκε του Τσίπρα. Έχει τη λογική «όλα στο συρτάρι και βλέπουμε». Έτσι δεν επιτυγχάνονται οι ρυθμοί που επιδιώ­κει ο πρωθυπουργός, που να γυρίζαμε στον... Σεπτέμβριο του 2015. Ξέρει να μιλάει στους ε­πενδυτές, αλλά μόνο να μιλάει. Διότι από πρά­ξεις, ελάχιστα πράγματα. Άλλη νοοτροπία, σε άλλο μήκος κύματος από την αγορά, αλλού γι' αλλού σε σχέση με τη δυναμική που χρειάζε­ται μια τέτοια θέση.

Πολάκης

Και να ήθελε να τον αλλάξει ο πρωθυπουργός, με τη βεντέτα που έχει ανοίξει με τον Άδωνι, δυσκολεύεται να το κάνει. Ακόμα και οι όποιες προσπάθειες που γίνονται στον χώρο της Υ­γείας - σπατάλες κ.λπ. - πάνε άπατες πολιτικά και επικοινωνιακά, αφού ο αναπληρωτής υ­πουργός έχει λυμένο το ζωνάρι του κάθε μέρα για να αρπαχτεί με όποιον περνάει απ' έξω... Όμως, με Facebook, ατάκες και μαντινάδες, δουλειά δεν γίνεται...

Πετρόπουλος

Σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις οι εμπλε­κόμενοι με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα είναι «κόκκινο πανί» για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ο προσεκτικός εσχάτως υφυπουργός Ερ­γασίας Τάσος Πετρόπουλος, που αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις, δεν αποκλείεται να θυσιαστεί στον βωμό της επανεκκίνησης.

Σταθάκης

Οι άσπονδοι φίλοι του λένε χαρακτηριστικά ότι «ο Σταθάκης είναι πιο αργός και από τον... Ο­δοντωτό»! Συνολικά το ΥΠΕΝ πάσχει σε αποτελεσματικότητα, σε γρήγορους ρυθμούς και α­πό νοοτροπίες λογικής... Λαϊκής Ενότητας, είτε πρόκειται για ορισμένους συνεργάτες και των δυο υπουργών είτε για γενικούς γραμματείς. Είναι και το θέμα της ΔΕΗ, όπου το υπουργείο παρακολουθούσε τον διευθύνοντα της ΔΕΗ να βουλιάζει την επιχείρηση χωρίς να αντιδρά.

Τόσκας

Έπρεπε να μην είχε μπει καν στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να συντονιστεί με κανέναν. Ού­τε με την αστυνομία, ούτε με στελέχη του υ­πουργείου, ούτε καν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, λέει, της κίνησης «Πράττω» του Κοτζιά. Ε, και; Σιγά μην χαθεί η επιρροή της στην κοινωνία! Πρέπει να βρει ο Τσίπρας ένα κατάλληλο πρόσωπο, ό­πως π.χ. βρήκε για την Άμυνα τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Βίτσα.

Φωτίου

Η αναπληρωτής υπουργός Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου χρεώνεται με σοβαρά επικοινωνιακά και πολιτικά φάουλ στο πεδίο της πρόνοιας, ζήτημα που κατά τον πρωθυπουργό είναι απολύτως κρίσιμο προκειμένου η κυβέρνηση να προβάλει το αριστερό της πρόσημο. Λάθη, πα­ραλείψεις, επιπόλαιες προσεγγίσεις (γεμιστά, μαρμελάδες και άλλα γραφικά) σε κρίσιμα κοι­νωνικά ζητήματα αναζητούν τον παραλήπτη τους.

Βερναρδάκης

Παρευρίσκομαι και χαιρετίζω γενικώς... Άλλω­στε οι δημοσκοπήσεις, που πάνε όπως πάνε και τις... πάνε, σκίζουν. Υπάρχουν συνεργάτες του Τσίπρα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που έχουν γνώσεις πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής, χωρίς εμπάθειες και εμμο­νές, που μπορούν να συμβάλουν σε ένα τέτοιο πόστο. Ο νυν υπουργός δεν έχει το ειδικό βά­ρος για να το κάνει...

topontiki.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου