Κυριακή, Ιουνίου 18, 2017

Η θητεία της κυβέρνησης σφραγίζεται από τρεις λέξεις: διαπραγμάτευση – διαπλοκή – σκανδαλολογία

   

Τα λάθη με σκάνδαλα, διαπλοκή και χρέος

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης (Δημοκρατία)


Τι είναι, τελικά, η ζωή μας επί ΣΥΡΙΖΑ; Μα, ένα ατέλειωτο Eurogroup, στο οποίο η Ελλάς «πέφτει» πάντοτε ηρωικώς μαχόμενη. Μια αέναη διαπραγμάτευση είναι, επίσης, η ζωή μας. Αν κάνεις το λάθος και αθροίσεις τις «κρίσιμες» συνεδριάσεις κατά τις οποίες έχει καθοριστεί το μέλλον αυτού του έθνους, τότε μάλλον άνετα εξάγεις το συμπέρασμα ότι αυτός ο πρωθυπουργός δεν κυβερνά, μόνο διαπραγματεύεται.

Η εισαγωγή στο σημερινό σημείωμα θα μπορούσε να είναι έως και χιουμοριστική υπό άλλες περιστάσεις. Ωστόσο, αν θέλεις να πάρεις στα σοβαρά αυτήν την κυβέρνηση και να της κάνεις κριτική -δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό!-, τότε πρέπει να σκεφθείς ότι η θητεία της σφραγίζεται από τρεις λέξεις: διαπραγμάτευση – διαπλοκή – σκανδαλολογία. Μόνο σε αυτό το σχήμα αισθάνεται βολικά.

Οι επιδόσεις της, ωστόσο, σε άλλους κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης, μα Παιδεία λέγεται εις εξ αυτών, μα δημόσια τάξη λέγεται, μα Υγεία λέγεται, μα ανάπτυξη λέγεται, είναι απογοητευτικές. Κάτω του μηδενός. Για ποιο πράγμα θα έμενε, άραγε, στην ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας αν έφευγε αύριο από την εξουσία, πέραν του γεγονότος ότι είναι πράγματι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην Ευρώπη; Για ποιο; Ας αναρωτηθεί.

Στην πιο επιεική ανάγνωση της θητείας του, η Ελλάδα παρέμεινε, μέσες άκρες, καθηλωμένη στα ίδια, βήμα μπροστά δεν πήγε. Και γράφω πλέον επιεική, γιατί στην πραγματικότητα η Ελλάς επί Τσίπρα βρίσκεται πίσω από το 2015.
Οπότε, τι μένει ως «αποτύπωμα»; Η αέναη μάχη για το χρέος, σωστή ως στρατηγική, με λανθασμένους υπολογισμούς όμως. Η μάχη με τη διαπλοκή. Κέρδισε πράγματι όλη την παλαιά διαπλοκή, αλλά επειδή δεν είχε σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, οι «δεινόσαυροι» τον πήραν μαζί τους. Τους λάβωσε, αλλά λαβώθηκε και ο ίδιος, ίσως γιατί είχε δίπλα του Εφιάλτες.

Όσο για τα σκάνδαλα που αποκαλύπτει σήμερα; Too little, too late. Ο λαός τού έδωσε τρεις φορές λευκή εξουσιοδότηση επειδή υποψιαζόταν τι συνέβαινε στο «Ντυνάν», στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στους εξοπλισμούς, παντού. Δεν χρειαζόταν αποδείξεις, «έκοβε» πρόσωπα. Τώρα, όμως, που αποτυγχάνει η κυβέρνηση στα καθημερινά, τι να πουν οι δωρεάν νοσηλείες μητέρων και μπαμπάδων κορυφαίων πολιτικών στο «Ντυνάν», οι οποίοι δεν ζουν πια; Αυτή είναι η καύσιμη ύλη; Ή η εμμονή στο «πόθεν έσχες» Κυριάκου για περιουσιακά στοιχεία με τα οποία δεν έχει καμία σχέση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Στο τέλος της ημέρας, αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι η κυβέρνηση ξεμένει από δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα. Γι ’ αυτό και ψάχνει συναινέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου