Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Η Βρίσα μετράει τις πληγές της...







Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές του οικισμού της Λέσβου που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο το μεσημέρι της Δευτέρας. Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η...
Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Στη σεισμόπληκτη περιοχή βρέθηκαν ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO.

Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση στεγαζόταν στο κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου της Βρίσας, ιστορικό κτίριο του οικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο έχει σοβαρά πληγεί από το τελευταίο ισχυρό σεισμό.

Σήμερα, ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο τεχνικών, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «κίτρινο», δηλαδή επισκευάσιμο. Πλην όμως, όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα υπάρξει δευτεροβάθμιος έλεγχος αφού ο έλεγχος ήταν μακροσκοπικός και δεν ελέγχθηκε το εσωτερικό του κτιρίου.

Οι βιτρίνες της συλλογής -όπως διαπιστώθηκε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δημοσιογράφος και φωτογράφος του οποίου μπήκαν στη συλλογή- έχουν διαλυθεί. Τα εκτιθέμενα, έως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας που εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 ρίχτερ, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια βρίσκονται θαμμένα κάτω από κεραμίδια και σοβάδες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Νίκος Βούλγαρης, ο οποίος βρίσκεται στη Βρίσα, σημείωσε: «άμεσα και εφόσον ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και μπορέσουν με ασφάλεια τα συνεργεία να μπουν μέσα στο κτήριο, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των απολιθωμάτων από τα οποία δυστυχώς κάποια διαπιστώσαμε ότι έχουν καταστραφεί. Θα προχωρήσουμε στην αποθήκευση τους στη Λέσβο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εωσότου στο άμεσο μέλλον επισκευάσουμε ή ανακατασκευάσουμε το “παρθεναγωγείο” του χωριού ανάλογα με το τι θα κριθεί ότι πρέπει να γίνει».

Αντιπροσωπεία της UNESCO

Στη σεισμόπληκτη Βρίσα βρέθηκαν ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO καθηγητή Πάτρικ Μακ Κίβερ και ο καθηγητής Σετσούγια Νακάντα από το Ινστιτούτο Σεισμολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο (Earthquake Research Institute, University of Tokyo), συνοδευόμενοι από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Σκοπός τους να διαπιστώσουν επιτόπου το μέγεθος των καταστροφών, αλλά και τα γεωλογικά αίτια που οδήγησαν στις πρωτοφανείς βλάβες, που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου στον οικισμό.

Η αντιπροσωπεία μετά την επιτόπια αναγνώριση των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής, στην οποία βρίσκεται ο οικισμός, των χαρακτηριστικών μορφοτεκτονικών δομών και των γεωλογικών ρηγμάτων που διέρχονται κοντά στον οικισμού και φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των βλαβών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας Στρατή Παρακοίλα, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στην διάθεση του για κάθε βοήθεια.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το σχολείο της Βρίσας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, και συναντήθηκαν με τη διευθύντρια Μυρσίνη Νικέλλη και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, παρουσία της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αικατερίνη Στρατάκη και του αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Λέσβου Παναγιώτη Κατσαβέλλη. Όπως ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, τα παιδιά που βρίσκονταν στο κτίριο μαζί με τη δασκάλα τους είχαν επισκεφτεί πριν από λίγες μέρες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και είχαν υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους σεισμούς και τον τρόπο προστασίας. Γεγονός που βοήθησε στην ασφαλή έξοδό τους από το σχολείο το οποίο είχε καταστραφεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής του τομέα των γεωεπιστημών και αντιμετώπισης γεωφυσικών καταστροφών της UNESCO καθηγητής Πάτρικ Μακ Κίβερ δήλωσε σοκαρισμένος από την εικόνα του σχολείου μετά τον σεισμό και επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των μαθητών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλή σεισμικότητα.

«Έχω επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβο και πάντα έρχομαι στο νησί με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς για να δω το απολιθωμένο δάσος και τα γεωλογικά μνημεία, τη φύση και το πολιτιστικά μνημεία του νησιού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Όμως αυτή τη φορά διακατέχομαι από αισθήματα βαθιάς λύπης για τη μεγάλη καταστροφή που είδαμε στη Βρίσα και ιδιαίτερα από τις βλάβες στο σχολείο.

Είναι σημαντικό ότι μέσα από την καταστροφή αναδεικνύεται η σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται μετά την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τον περιορισμό των επιπτώσεων τους.

Ο καθηγητής Σετσούγια Νακάντα, από το Ινστιτούτο Σεισμολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι στην Ιαπωνία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα συχνά φυσικές καταστροφές (σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις) και αναπτύσσουν προγράμματα εκπαίδευσης του πληθυσμού για την αντιμετώπισή τους. «Στον τομέα αυτό» σημείωσε «τα Γεωπάρκα έχουν μια ιδιαίτερη συμβολή, γιατί αναδεικνύουν και κάνουν αναγνωρίσιμα τα στοιχεία του ανάγλυφου και τα υπολείμματα από τη δράση των γεωδυναμικών διεργασιών του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή τους».

Τέλος, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος επισήμανε ότι η ερευνητική ομάδα φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει μελετήσει τα ενεργά ρήγματα και τη σεισμικότητα στην περιοχή. Η ερευνητική προσπάθεια θα συνεχιστεί στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή με στόχο την τρισδιάστατη απεικόνιση των βλαβών και τη συλλογή γεωλογικών στοιχείων, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή του οικισμού της Βρίσας, καθώς και η περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου.

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Στο μεταξύ, με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή εκτίμησης και καταγραφής ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα έντονα σεισμικά φαινόμενα της 12ης Ιουνίου 2017, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Έργο της Επιτροπής είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες. Οι πρώτοι έλεγχοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τηλέφωνο 2251352115.

Η Περιφερειάρχης, με αίτημά της στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ζητεί τη διάθεση προσωπικού του ΓΕΣ με ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού, για να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στελεχώνοντας τις αντίστοιχες Επιτροπές...

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου