Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Ο αλβανικός εθνικισμός, η Ελληνική μειονότητα που εξαφανίζεται,οι Τσάμηδες και οι πέτρες…


.

Θεοφάνης Μαλκίδης

Το αλβανικό εθνικό ζήτημα


Ήδη από το 2006 όταν έκανα τη μετάφραση της έκδοσης του βιβλίου της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων για την πλατφόρμα επίλυσης του αλβανικού εθνικού ζητήματος και την συμπεριέλαβα στο βιβλίο μου «Όψεις του αλβανικού εθνικού ζητήματος», είχα αναφερθεί σ΄αυτά που ζούμε σήμερα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είτε ως πέτρες από την Ήπειρο (Φιλιάτες), είτε ως Τσάμηδες και άλλα σχετικά. Τα επισήμανα στην τρίγλωσση έκδοση, αγγλικά, αλβανικά, ελληνικά, για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που περνά μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, νέες δύσκολες στιγμές.

Η ανάδειξη του αλβανικού εθνικού ζητήματος κατανέμεται σε τρεις περιόδους:

Η πρώτη ξεκινά από το 1913, έτος δημιουργίας του αλβανικού κράτους, και φτάνει μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπυκνώνοντας αναζητήσεις, διεκδικήσεις, οράματα και εκπλήρωση εθνικών πόθων. Η συμμετοχή των αλβανικών πληθυσμών στα φασιστικά ιταλικά και Ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ήταν διακριτή και είχε συγκεκριμένους στόχους. Η Ελλάδα που «κατείχε» σύμφωνα με τον αλβανικό εθνικισμό της Τσαμουριά ήταν ένας από αυτούς

Η νίκη των Συμμάχων και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου σηματοδοτούσαν και τη δεύτερη περίοδο του αλβανικού εθνικού ζητήματος, ενώ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο περίοδος, ανοίγει την τρίτη χρονική φάση. Κοσσυφοπέδιο, Πρέσεβο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ελλάδα- Τσαμουριά, είναι τα αιτήματα .

Η δημοσίευση-πρωτοβουλία της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων- του κειμένου για το εθνικό ζήτημα με τίτλο «Πλατφόρμα για την επίλυση του Αλβανικού Εθνικού ζητήματος» καταγράφει την αλβανική οπτική για τη χερσόνησο του Αίμου και τους αλβανικούς πληθυσμούς του χώρου, σκοπεύοντας να το μετατρέψει σε πρόγραμμα εθνικιστικής δράσης όλων των Αλβανών.
Αυτό το πρόγραμμα που βλέπουμε να κορυφώνεται τις ώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου